Венци Стефанов: Разликата между Бербатов и Емо Костадинов е от Лом до Лондон (ВИДЕО)

Не бива да се посяга на аматьорския футбол, защото когато изчезне и той, ще стане страшно

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов направи сравнение между две от топ легендите на българския футбол – Емил Костадинов и Димитър Бербатов. Босът на Славия говори по актуални теми в ефира на БНТ. Той заяви, че не бива да се съсипва аматьорският футбол и говори за дълговете на Левски.

„Конгрес през лятото? Недомислица е, разбира се. Ще се харчат пари, в България всяко чудо е за три дни и на всеки три дни чудо. Без аматьори, аматьорски футбол по селата и квартали, футбол в България няма да има. Това трябва да е ясно. Уличният футбол свърши, училищният футбол свърши. Ако останем и без аматьорите, ще станем убежище за бежанци. Някои мои колеги посегнаха на аматьорите, това е лошо. Аматьорите са водещи във Франция, Англия, Германия – там има по 7-8 дивизии надолу. Ще ликвидираме футбола, ако зачеркнем аматьорите.

Централата трябва да оглави човек, който е доказал с качествата си, че може да даде още и още на българския футбол. Футболът не е бизнес, той е една магия, която очарова всички по света. Не е много далеч 1993 година, когато бяхме по улиците. Да елиминираш Франция и после дойде лятото в Америка. Това бяха момчета, които бяха възпитани да обичат държавата. Сега искаме да сме 35 пъти шампион или 10 поредни титли, българският футбол трябва да се ръководи от някой, който не желае да прави бизнес, а да работи, да дава. Кирил Домусчиев е добър бизнесмен, той показваше колко много пари са влезли в държавата, благодарение на участието на Лудогорец в Европа. Трябва да гледаме на футбола като средство са възпитание. С моите колеги сме 26 години в Славия, никога не сме гледали на това начинание като на бизнес.

Да мериш Емил Костадинов и Димитър Бербатов е все едно Лом и Лондон. Да, Бербатов игра в Лондон, но Емил Костадинов е дал радост на цяла една нация, а Бербатов каза: „майната ви, няма да играя за вас българите“. Мисля, че ги помните тези неща.

Президентът на БФС се занимава с националните отбори, с Европа, с лобирането. ПФЛ, АФЛ, хората в Изпълкома са хората, които се занимават основно с развитието на българския футбол. ПФЛ трябва да има водеща роля, председателят на АФЛ влезе като вицепрезидент на БФС. Президентът на БФС не е Копърфийлд, да щракне с пръсти и готови. БФС трябва да работи в пълно разбирателство с държавата, тя е шапката на всичко.

Ще видим и това чудо ВАР. И ВАР ще го премахнем след няколко години. Моите колеги трябва да не изкушават съдиите с предметни и други награди, затова съдиите не свирят както трябва. Ясен Петров е постигнал успехи в Китай. Прие да приеме, без да поставя неизпълними условия. Резултатите ще покажат дали има напредък. Петров трябва да направи реформа, каквато имаме в здравеопазването и т.н.

Футболът е 11 на 11, една топка и един съдия. Нека срещу ЦСКА победи по-добрият. Славия е религия. По-добре сме от есента, когато ни налегнаха нещастия. Разговарях няколко пъти с Костантин Папазов, той беше като апостол, търсеше решения за Левски. Преди ЦСКА харчеше много пари, сега Гришата вкара нещата в друго русло. Той каза, че гледал, гледал и стигнал до 45 милиона задължения, затворил тефтера. А какви са успехите? Какво е постигнал Левски, че е изхарчил тия пари? Нищо! Принизиха се много ниско долу. Само болестта на Синишa Михайлович направи така, че Калоян Кръстев да се върне. Ще продължаваме да продаваме в различни държави“, каза Венцеслав Стефанов.

Подобни статии

Top