Версия: Пожарът край Девин е умишлен - DC news

Версия: Пожарът край Девин е умишлен

Викат хеликоптери за гасенето на огнената стихия

И днес продължава гасенето на големия пожар в района на местността „Заборди“ край Девин, съобщиха от пресцентъра на ГДПБЗН.  Тази сутрин в Горското стопанство в Девин се проведе съвещание, на което се решаваше как ще продължи борбата с огъня, който бушува над града, съобщи пред NOVA заместник-областният управител на Смолян Андриян Петров.

„Снощи до полунощ екипите работиха на терен, като се опитваха да локализират голяма част от огнищата. Те са много и на различни места, част от които труднодостъпни. Над 100 човека правиха просеки”, обясни Петров.

Пожарът избухна вчера около 11:30 ч. в сухи треви и храсти, горски фонд. В гасителните дейности участваха 3 пожарни автомобила от РДПБЗН – Смолян, 50 служители от горското стопанство, доброволци от община Девин, 3   фадроми от местни пътно поддържащи фирми. Събран беше целият свободен състав  от дежурство на РСПБЗН – Девин.

Близо до пожара има защитена зона по „Натура 2000”, а притесненията са той да не се разрасне до там. Пламъците са горели на четири фронта.

Вечерта пожарът е локализиран от 2 страни и е обхванал площ от около 1500 дка от които 200 дка иглолистна гора. Снощи гасителните дейности бяха прекъснати и през тъмната част от денонощието на място бе осигурено дежурство.

Андриян Петков обясни, че една от версиите, по която се работи, е, че пожарът е умишлен. По думите му Девин е пълен с туристи, които не подозират, че на километри от тях има пожар.

Днес на мястото на пожара отиват директорът на РДПБЗН – Смолян, заместник-областният управител на Смолян и кмета на община Девин. Ще бъде извършен оглед и ще се направи оценка на обстановката. При необходимост е създадена организация за включване в гасенето на хеликоптер от МО.

Снимка: NOVA

Подобни статии

Top