Верстапен изпревари Льоклер и спечели Гран При на Саудитска Арабия (ВИДЕО)

Трети на подиума се качи другият пилот на Ферари Карлос Сайнц

Световният шампион Макс Верстапен спечели вълнуващата надпревара за Гран при на Саудитска Арабия. Пилотът на Ред Бул изпревари Шарл Льоклер в края на състезанието и заслужено триумфира. На третата позиция завърши другия пилот на Ферари Карлос Сайнц.

На четвърто място завърши Серхио Перес, а след него се наредиха Джордж Ръсел, Естебан Окон, Ландо Норис, Кевин Магнусен, Пиер Гасли и Люис Хамилтън.

Пилотът на Ред Бул Серхио Перес запази първата си позиция на старта. По-назад Макс Верстапен притисна Карлос Сайнц и спечели третото място, а Шарл Льоклер не успя да изпревари мексиканеца на старта. Зад първите четирима не настъпиха съществени промени, като единствено Кевин Магнусен мина пред Пиер Гасли в спора за деветото място. В началото на втората обиколка французинът загуби десетата позиция от Ландо Норис.

Люис Хамилтън притисна Даниел Рикардо за 13-ата позиция. Британецът се опитваше да се изкачи в колоната, но за момента австралиецът с добра защита запазваше позицията си. В  6-ата обиколка можеше да стане сблъсък между съотборниците в Алпин за шестата позиция Естебан Окон и Фернандо Алонсо, но такъв бе избегнат.

В края на десетата обиколка разликата между Льоклер и лидера Перес бе 2.3 секунди, докато Верстапен бе на 2.1 зад пилота на Ферари. Хамилтън се придвижи до 11-то място, като той вече се възползваше от по-дългия живот на твърдите гуми. Той му позволи да изпревари Ланс Строл и Ландо Норис в рамките на три обиколки.

В 15-та обиколка Перес влезе в бокса, след като само в рамките на един тур загуби близо секунда от Льоклер. Мексиканецът сложи гумите хард, с които най-вероятно ще се опита да остане на пистата да края на надпреварата.

В 16-ата обиколка Николос Латифи се блъсна в предпазна мантинела и веднага бе посочен жълт флаг, а на пистата излезе виртуална кола за сигурност. Това позволи на Шарл Льоклер, Макс Верстапне и Карлос Сайнц да влязат в бокса, като само Сайнц се върна на трасето зад Перес.

В 20-ата обиколка бе възобновено състезанието, а Шарл Льоклер максимално изчака удобен момент, за да стартира и успя да излъже Макс Верстапен. Преди изчакването на рейс контрола Серхио Перес запази третата си позиция, а Карлос Сайнц бе четвърти. Кевин Магнусен правеше страхотна надпревара, след като се изкачи на шестата позиция, стартирайки последен.

В началото на 25-ата обиколка Хамилтън изпревари Магнусен в спирането за първия завой, а в същото време Ферстапен подобри най-бързото завъртане на лидера, което стопи преднината на Леклер, но тя все още бе над секунда. Пилотът на Ферари обаче допусна грешка при преминаването си и мина върху бялата линия, която разделяше него и състезателната писта. Заради високите скорости в Джеда това е изрично забранено и може да донесе наказание на пилота на Ферари.

Льоклер отговори на темпото на Верстапен и даде време с 0.3 секунди по-добро от това на пилота на Ред Бул. Двамата започнаха да се откъсват пред Сайнц и Леклер. Тяхната преднина пред третия бе 3.5 секунди, а Перес се движеше на 2.0 зад Сайнц.

Пети и шести в 31-ата обиколка се движеха Ръсел и Хамилтън, а седми бе Магнусен. Той и Хамилтън обаче все още не бяха спирали в бокса, което трябва да се случи преди края на състезанието.

В началото на 35-ата обиколка Алонсо изпревари Магнусен в битката за седмото място. Испанецът направи много добра маневра, тъй като избра да не атакува своя съперник в последния завой, за да има DRS на старт-финалната права, което му позволи с лекота да мине пред пилота на Хаас. Само обиколка по-късно обаче колата на испанеца се повреди и той драстично намали темпото си.

Малко по-късно заради спрелите коли на Алонсо и Рикардо рейс директора обяви период с кола за сигурност и затвори бокса. Малко преди това да се случи Магнусен влезе за своето задължително спиране, но Хамилтън не стори това.

В 42-ата обиколка Макс Верстапен се приближи максимално до Шарл Льоклер и опита изпреварване, но пилотът на Ферари удържа на натиска. Това се случи в края на тура, но интригуващата битка се запази в началото на следващата обиколка, когато монегаскът с помощта на DRS изпревари нидерландеца.

В края на обиколката двамата спряха много агресивно за последния завой, като при тази маневра световният шампион блокира много агресивно предните си гуми. В 47-ата обиколка Макс изпревари Льоклер и поведе колонота след умно изпреварване. Пилотът на Ферари след това допусна грешка на първия завой и нидерландецът излезе начело.

Още в първата си обиколка начело Ферстапен увеличи темпото и записа нова най-бърза обиколка, но така и не успя да се откъсне на повече от секунда пред Льоклер. Авансът му се запази до края на състезанието и световният шампион триумфира в Саудитска Арабия.

Източник:gong.bg

Подобни статии

Top