Вертолет „Кугар“ отново в битка с огъня над Югово (СНИМКИ) - DC news

Вертолет „Кугар“ отново в битка с огъня над Югово (СНИМКИ)

Пожарът продължава да бушува

Вертолет „Кугар“ от 24-а авиационна база-Крумово излетя в 12.30 ч. днес, за да се включи отново в гасенето на пожара в района на село Югово, съобщиха от военното министерство.

Военновъздушните сили помагат за овладяването на огнената стихия по искане на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и след разрешение от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Екипажът на вертолета извършва обливане с вода от въздуха на засегнатия от пожара район.

Вече пети ден и 46 военнослужещи от 4-и артилерийски полк – Асеновград оказват помощ на терен в борбата с пожара над село Югово.

Няма опасност за Нареченски бани и Наречен, огънят е далече от двете населени места, съобщи пред Радио Пловдив кметът на Нареченски бани Димитър Бакалски. Той участва на място в гасенето на пожара с група от военни, пожарникари и доброволци.

Те се борят с огнения фронт в местността „Орехово“, а тя е високо над населените места. Пламъците обхващат черен и бял бор, както и букови насаждения. Според Бакалски, смесените гори забавят до известна степен разпространението на пожара.

„Задимено е, запушено е, това, може би, създава някаква паника в хората. Но на тоя етап нямат основание да се притесняват“, категоричен е кметът на Нареченски бани.

Той разказа, че димът от пожара се носи в различни посоки от вятъра и снощи се е усещал в Хвойна, Павелско, дори в Чепеларе. „Евакуация на хора не се налага“, подчерта Димитър Бакалски.

 

Снимки: Министерство на отбраната и кап. Димо Вичев, 24-та Авиобаза Крумово

Подобни статии

Top