Веселин Козарев: Запазваме над 90 процента от дърветата при ремонта на Голямоконарско шосе - DC news

Веселин Козарев: Запазваме над 90 процента от дърветата при ремонта на Голямоконарско шосе

По проект е предвидено по трасето да бъдат засадени над 200 нови чинара

Над 90 процента от сегашните дървета по Голямоконарско шосе ще се  запазят при реконструкцията на пътя. Това съобщи директорът на „Градини и паркове“ Веселин Козарев.

„За нас е важно не само да запазим дърветата, много от които са над 60-годишни чинари, но и те да не бъдат осакатени при строителните дейности. За да не се накърнява кореновата им система, предложихме и фирмата изпълнител прие тротоарите, където или в близост до които дърветата се намират, да бъдат повдигнати. Ако се наложи, и тротоарът, и велоялеята ще бъдат преместени по подходящ начин, така че чинарите да останат в зелено пространство“, коментира Козарев.

С даденото решение се е съгласила и разширена комисия с участието на  проектанта, строителни инженери, ландшафтни архитекти и експерти от дирекция „Екология“ в общината.

Първият етап от дългоочакваната пътна реконструкция обхваща източното платно на бул. „Васил Априлов“ в отсечката от бул. „Дунав“ до ул. „Георги Бенев“. С преместване на тротоара там ще бъдат запазени 30-те чинара и 3 липи. Предвижда да бъдат премахнати само няколко тополи, 1 липа и 2 малки полски ясена. Това обаче ще стане след издаване на съответните протоколи и заповеди.

Очаква се вторият етап от ремонта да продължи до сградата на бившия институт по консервна промишленост. От 9 чинара там със сигурност ще бъдат запазени 8. Деветият, който е на ъгъла и в пътна регулация, вероятно ще бъде отстранен. Но тепърва ще се търсят варианти и за неговото спасяване, защото предстоят още комисии. Има съмнения за загниване в основите на още едно от дърветата, но то допълнително ще бъде изследвано с резистографа на „Градини и паркове“.

Премахване на насаждения в разделителната ивица и в западната част на булеварда не се предвижда. По проект е предвидено по трасето да бъдат засадени над 200 нови чинара.

„Ще направим всичко възможно да запазим в добро състояние всички сегашни дървета. Ще се аргументираме и ще даваме конкретни предложения, така че отсичането на здрави дървета поне да се сведе до единични бройки“, подчерта Козарев.

Подобни статии

Top