Веска от Труд в съда за убития си мъж: Биеше ме за „Добър ден“, обиждаше ме и псуваше, когато пожелае

Делото се гледа по съкратената процедура

68-годишната счетоводителка Веска Хаджиева, която на 13 януари удуши 73-годишния си съпруг Костадин в банята,  разказа днес в съда, че системно е била пребивана от мъжа си, докато са живеели, макар и разделени, в общия им дом в селото. „Биеше ме когато и където пожелае. Когато се прибирах вкъщи от работа, като кажех „Добър ден“ и ми зашлевяваше шамар през лицето“, разказа Хаджиева, по време на разпита й в съдебната зала.

Днес делото срещу нея започна по реда на съкратеното производство, но с разпит на свидетели. Въпреки че на разпоредителното заседание бе преценено, че процесът ще върви по общия ред, днес адвокат Орлин Търновалийски помоли председателя на съда Силвия Цанкова, Хаджиева да бъде съдена по бързата процедура. Той поиска да разпита само двама свидетели – джипито на Веска и мъжа й Костадин – д-р Величка Сапунарова, както и племенницата й – Атанаска Пишмишева. Сестрата на Хаджиева отказа да дава показания, а останалите свидетели бяха обвинени.

Свидетелите

Пред съда личната лекарка на Хаджиеви разказа, че съпругът имал високо кръвно, исхемична болест на сърцето, а впоследствие получил и мозъчен инсулт, докато се къпел в басейн. След като оздравял, редовно ходел на профилактични прегледи при джипито си. Веска пък обратно, идвала рядко на преглед. През 2013 година обаче била заведена от сестра си и тогава й открили рак на долната част на хранопровода. Наложило се да й направят операция, но след като се оправила, жената отново тръгнала на работа. Синът им, който също бил пациент на д-р Сапунарова, починал през 2014 година, след операцията на майка си.

Племенницата Атанаска пък разказа, че чичо й не се грижел за леля й, докато била оперирана. Грижите за нея след операцията поели тя, нейния брат-близнак, в чиято къща била настанена и майка й – Тодорка. Атанаска разказа, че разбрала за убийството, докато била на пазар. Обадил се сина й и й казал, че чичо му бил намерен мъртъв, а в дома на Веска имало гъмжало от полиция. Тогава племенницата се обадила на леля си, която била на работа по това време и отишли с мъжа си да я приберат. На отиване към с. Труд жената само плачела, тя видимо се изненадала, че мъжът й е починал.

Когато отишли в къщата, наистина имало много полиция, а отзад – до банята бил следователят, който им казал, че гледката в банята не е за хора със слаби нерви. Затова двете жени се качили в къщата. Впоследствие племенницата отвела Веска в дома си за през нощта, а на следващия ден двете отишли на разпит в полицията. Сутринта, докато закусвали, Атанаска видяла, че ръката на леля й е черна и подута и я попитала какво е станало. „Ако знаеш как ме блъска и би Хаджиев“, отронила само възрастната жена и се разплакала. „Бях чувала, че той я бие, затова я посъветвах да каже в полицията“, каза пред съда родственицата. После разказа, че знаела, че къщата на семейство Хаджиеви е била приписана от убития на любовницата му Даниела.

1 2

Top