ВЕЦ „Въча-1“ изпуснал мазните петна в реката

Окончателните проби ще са готови в рамките на следващата седмица

Изтичането на отработени води на ВЕЦ „Въча -1“ е причината за мазните петна, открити в реката в Кричим.  Това е показала проверката на експерти от Басейнова дирекция, РИОСВ и областната администрация Пловдив, съобщава Радио Пловдив. Окончателните проби ще са готови в следващите пет дни.

Полевият тест с показатели активна реакция, температура и ектропроводимост не е показал отклонение от нормите, казаха експертите. „Лабораторните проби ще покажат има или не наличие на нефтопродукти във водата, за което говорят мазните петна“, обясни инж. Митко Стойчев от екоотдела на администрацията.

„Операторът на ВЕЦ -а е длъжен да установи причината за замърсяването. А ако пробите покажат отклонение, централата ще понесе и санкция от 5 до 15 хиляди лева“, заяви на свой ред областният управител Дани Каназирева, която свика срещата днес. „Мащабът на замърсяването не е голям, но е недопустимо да го има“, допълни тя и обяви, че следващата седмица ще има среща с операторите на ВЕЦ, на която да се обсъдят заложените мерки за безопасност. По думите на Дани Каназирева заложените в техните планове срокове трябва да се съкратят.

Подобни статии

Top