Вежди Рашидов: Много ми се искаше в Пловдив цяла година да е празник за хората (ВИДЕО)

Бившият министър на културата добави, че си представял по друг начин Европейската столица на културата

„Като махнем, че празникът почти не се усеща, градът си е същият – празничен и хубав, много красив град“. Това каза бившият министър на културата, а сега шеф на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов, пред журналисти днес в Пловдив, в отговор на въпрос как вижда града като Европейска столица на културата.

„Трябва да се усеща празникът или трябва да ви командироват до Матера – ще видите как се прави. Аз съм бил като министър доста канен от европейски столици. Много ми се искаше в Пловдив цяла година да е един празник за хората, всеки площад да е концертна зала. Хората да са щастливи, да пеят, да свирят, да танцуват, да рисуват, както се е правило там, където съм бил. Така ми се дощя, може да не съм прав“, добави Рашидов.

На въпрос дали градът се е променил заради титлата той отговори: „Ако една титла промени града, язък за града. Градът променя титлите, Пловдив е такъв тип град – магнетичен, изключителен град“. Рашидов припомни, че градът под тепетата е създаден много преди Рим.

Попитан за скандала с новата изложбена зала на ул. „Гладстон“,

която се открива днес и за протеста на художниците, които настояват галерията да им бъде дадена за стопанисване, бившият министър на културата посочи, че подкрепя художниците, но трябвало да се направят ясни правила, защото да се издържа една зала е голяма тежест.

„Аз апелирах да се направи едно споразумение и хората да могат безплатно да ползват, а това да бъде изложбена зала и да не се променя, но трябва да се изясни кой ще издържа тази зала. Защото не е само да го имаш, то иска и много усилия и много пари за поддръжка, трябва да се изяснят тези неща“, подчерта скулпторът.

1 2 3

Подобни статии

Top