Вход свободен за „100 на 100 пловдивчани“

Изложбата в зала „2019“ се открива днес и ще остане на разположение до 20 януари

Най-новото културно пространство на Пловдив – „Зала 2019“ на ул. „Гладстон“ 32, представя  изложбата „100 на 100 пловдивчани“ на куратора Костадин Отонов. Кураторският проект има петгодишна история, припомня художничката Вихра Григорова:

„Всичко започна с първата изложба от творби на пловдивски художници в галерия „А+“, открита под заглавието „100 на 100 пловдивчани“. В нея десет от ключовите пловдивски художници представиха по една картина с размери 100 х 100 см – всеки със своя стил и визия за живописта, подчинен на указания формат, но верен на своето творческо кредо. Така закодираните в заглавието 100 на 100 станаха не просто сантиметри, а разшириха смисловата връзка като 100 процента, нещо напълно автентично, истинско и пълноценно – и то от Пловдив. Кураторът Костадин Отонов и неговият екип провидяха в тази символика не само стопроцентовата връзка на авторите с нашия град, но и дадоха стопроцентова гаранция, че предлагат за зрителя стопроцентов продукт.“

В последвалите изложби постепенно се включват автори от цялата страна, свързани по някакъв начин с Пловдив. А размерът вече е 100+. Броят на художниците също приближава стотица.

Изложбата, организирана от галерия „А+“ се осъществява със съдействието на Дружеството на пловдивските художници и Градска художествена галерия – Пловдив. Проектът е част от Културния календар на община Пловдив за 2019 година.

Изложбата е с вход свободен и може да се види до 20 януари.

Подобни статии

Top