Видовете маски и коя предпазва най-много от COVID-19

Ето няколко вида маски и нивото на защита, които те предлагат

Предпазните маски се превърнаха в емблема на борбата с COVID-19. Някои хора ги носят доброволно, други са принудени от големи глоби. Така или иначе – те са основна част от процеса за справяне с кризата. Но какъв тип маска да изберем, за да сме най-предпазени?

Маските, които предлагат най-голяма безопасност са N95 и медицинските маски. Но те са изключително малко и трябва да бъдат запазени единствено и само за медиците, които имат най-голяма нужда от тях, докато се борят с COVID-19 на първа линия, пишат от The New York Times. Също така трябва да имате предвид, че от маската има ефект само ако се носи правилно – тя трябва да е плътно прилепнала върху носа и под брадичката, без да има пролуки. Трябва да носите маската си през цялото време докато сте навън и да не я мърдате нагоре и надолу.

И въпреки че нито една маска не е 100% eфективна, тя може да помогне на вас и на другите да се предпазите от вируса в комбинация с другите предпазни мерки, като социалната дистанция и редовното миене на ръце. Ето няколко вида маски и нивото на защита, които предлагат:

Маска N95

Тя е най-ефективната, а името й значи, че блокира 95% от най-малките частици (0,3 микрона), които ни атакуват. Те са и най-трудни за спиране. Само за сравнение, косата на човека е с размер между 700 и 100 микрона. Тези маски са изработени за еднократна употреба от полиестер и други синтетични влакна, включително слоеве от заплетени влакна, които действат като филтри, за да затруднят преминаването на частиците. За да бъдат най-ефективни, трябва да се уверите, че няма отворени пространства между маската и лицето ви. Много медици провеждат въздушен тест, за да се уверят, че маската им пасва перфектно. Ако имате брада, маската няма да пасне добре. Тя не е с подходящ размер и за деца. Този тип маски имат и винтил, който прави дишането с тях по-лесно. Но въпреки че са най-ефективни, маските с клапани не трябва да се използват в области, които са предназначени да бъдат стерилни, като болничните операционни зали.

1 2 3 4

Подобни статии

Top