Виенският симфоничен оркестър с два концерта само в Античния театър в Пловдив

Емблематично произведение на Паганини ще изпълнят музикантите, заедно с топ цигуларя Марио Хосен

Емблематично произведение на Николо Паганини ще изпълнят свеотвноизвестният цигулар Марио Хосен и музикантите от Виенския симфоничен оркестър. Това ще стане по време на двата им концерта, които са единствени за България тази година – на Античния театър в Пловдив. Двата концерта ще бъдат на 9 и 10 септември, а билетите вече са в продажба, стана ясно днес на пресконференция за събитието под тепетата.

Виенският симфоничен оркестър ще бъде за първи път в България, призна Михаел Гюнтер, изпълнителен мениджър и челист в оркестъра. Той ще изсвири Концерт за цигулка №1 на Паганини, като солист ще бъде пловдивчанинът Марио Хосен. Също пловдивчанин ще дирижира легендарният оркестър – това ще е диригентът на софийската филхармония Найден Тодоров.  Програмата включва още Увертюрата „Кориолан“ от Лудвиг ван Бетовен, и Симфония №9 „Из новия свят“ от Антонин Дворжак.

„Радостта ни е огромна“, разказа Михаел Гюнтер. „Част от колегите не познават Пловдив, но други от тях го познават, а имаме и един контрабасист – Иво Йорданов, който е роден в Пловдив“, допълни той.

Гюнтер обясни, че вчера е видял Античния театър и се е възхитил от древната сцена. „Изключително съм впечатлен от вашия град, който е изключително древен, а в същото време – млад и има страхотна атмосфера. Искам да ви уверя, че музикантите могат да усетят тази атмосфера. Сигурен съм, че това ще са два страхотни концерта както за публиката, така и за нас, музикантите“, подчерта изпълнителният мениджър на Виенския симфоничен оркестър, а след това благодари от името на колегите си за възможността да свирят под тепетата.

„Щастлив съм, че ще изпълрнявам един от емблематичните концерти в музикалната цигулкова култура. За мен е изключителна чест да съм тук“, сподели Марио Хосен пред журналистите. Той допълни, че е влюбен в този композитор и тази любов е още от дестките му години, когато е учил в Пловдивското музикално училище. „И може да се каже, че точно този концерт да изберем да представим в тази програма, ме връща в детството. И съм щастлив, че ще мога  да го изпълня в два концерта пред пловдивска публика“, призна Хосен.

„Виенският симфоничен оркестър е на повече от 120 години“, разказа посланикът на Австрия у нас – Н. Пр. Андреа Вике. По думите й той е един от най-известните оркестри в Европа и всъщност, е държавният оркестър на Австрия и Виена. Тя изрази съжалението си, че няма да може да присъства на концертите, тъй като мандатът й у нас изтича, но ще предаде поканата на своя заместник.

„Аз лично Ви каня да присъствате, като наш гост“, обърна се към посланик Вике кметът на Пловдив Здравко Димитров. И допълни, че заедно със семейството си също ще се наслади на изпълнението на Виенския симфоничен оркестър.

„Аз съм изключително щастлив, че в Европейската столица на културата, градът заел престижното 4-то място в класацията за „Най-добра европейска дестинация“ представяме ново събитие в културния календар, при това от световна величина.  Античният театър е посрещал звезди от всички жанрове, като –  Стинг, Найджъл Кенеди, много други. Уникалната атмосфера на Античния театър е част от магията на това, което се случва на сцената. Изкуството е най-добрия посланик на България по света!“, каза заместник-кметът Пламен Панов.

Председателят на сдружение „Тракия“ Иван Попов пък разказа, че идеята за концерта е възникнала след осем камерни събития, които сдружението е организирало в Чалъковата къща. Тогава са решили да опитат сили в нещо голямо. Той благодари на Марио Хосен, който е провел разговорите и осъществил връзката с оркестъра във Виена и отправи специална благодарност на община Пловдив, без чиято подкрепа концертът не би бил възможен.

Подобни статии

Top