ВиК разчиства мизерията на „Батак“ и „Сокол“, Общината подхваща стотици длъжници, натрупали задължения за милиони

Проблемът с високите блокове на двете улици най-накрая трябва да намери решение

Пловдив е успял да си отгледа няколкодесетилетен проблем в квартал „Столипиново“, който е най-големият ромски такъв в България. Задълженията от високите блокове на ул. „Сокол“ и ул. „Батак“ и то само към ОП „Жилфонд“ към 20 декември възлизат на общо 1 312 000 лева, 689 000 лева са задълженията към ВиК от цялото „Столипиново“. Това стана ясно на съвместна среща, инициирана от областния управител на Пловдив Дани Каназирева, посветена на водните разхищения в дистрикта.

Каналните отклонения на 9-те блока са собственост на ВиК, етажната собственост пък е ангажимент на Общината. Затова са важни координираните действия, подчерта Каназирева, която е и председател на Асоциацията по ВиК. По думите й пътят е следния: ще се изисква конструктивно обследване на въпросните 9 блока, което трябва да установи, дали са годни за обитаване, тъй като основите им са потънали във вода.

Мазетата там са не просто наводнени, а каналите запушени. Тези помещения са се превърнали в преливаща септична яма, в каналите там служителите на ВиК са откривали какво ли не – цели глави зелки, кокошки, утайка, обясни и директорът на водното дружество Спартак Николов. Неговият ангажимент в случая е мазетата да бъдат отводнени, каналните отклонения да се сменят на 100%, да се достигне до общия водомер, който е потънал и след това да се монтират индивидуални.

Решихме да направим доклад до Общината, с него ще искаме средства за техническо изследване на тези сгради и инсталации, за да се спре загубата на вода, заяи и новият кмет на район „Източен“ Иван Стоянов. Той бе категоричен, че иска да повиши събираемостта. По информация от администрацията му са изброени 462 длъжника, които не са плащали наеми, вода и ток над 3 месеца. На тях ще бъдат пуснати записи за доброволно изплащане. Има и 72-ма самонастанили се, които ще бъдат изведени.

Подобни статии

Top