Виктор Бойчев с награда „Пловдив“ за цялостен принос (ВИДЕО)

Кметът Здравко Димитров обяви носителите на „Награда Пловдив“ за 2019 г.

За първи път наградите се връчват онлайн

Точно в 12:00 навръх 57-мия си рожден ден кметът Здравко Димитров обяви на Фейсбук страницата на Община Пловдив победителите в конкурса „Награда Пловдив“. Ето, цялото му обръщение:

Всяка година в навечерието на най-българския празник 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост се връчва престижното отличие „Награда Пловдив“. Получават го изявени творци, творчески колективи, културни и образователни институции за произведение, събитие или факт със значим принос в културния живот на Пловдив, реализиран през предходната година. 

И тази година традицията продължава! COVID – 19 със сигурност нанесе силен удар върху творческите професии, които се нуждаят от своята публика и от подкрепата ни.

Щастлив съм, че „Награда Пловдив“ е нашият начин да отдадем заслужена почит, знак на уважение и признателност към постиженията на пловдивските творци, заради които „древният и вечен“ Пловдив винаги е бил и ще бъде културната столица на България!

Днес имам честта и удоволствието да съобщя победителите, които ще получат своята парична награда точно в навечерието на празника, а на 1 септември, ще се срещнем с тях на тържествена церемония – концерт на Римския стадион, където те ще получат статуетката „Награда Пловдив“ и диплом.

Ето победителите в отделните категории за изминалата 2019 година:

1. Художествена литература и хуманитаристика

Александър Секулов за пиесата „Одисей“

2. Художествен превод 

Манол Пейков за „Превод от английски език на поетичната книга на Лорънс  Ферлингети „Поезията като бунтовно изкуство“

3. Журналистика в сферата на културата

Теодор Караколев за „Десетки публикации по темите: архитектура, градска среда и опазване на културно-историческото наследство на Пловдив в рамките на 2019 г.”

4. Архитектура и естетизация на градската среда

Колектив: арх. Иван Костадинов, арх. Росица Митева, арх. Ангел Чуруков с ръководител арх. Петко Костадинов за „Преустройство на част от бившия Детмаг „Снежанка” в Художествена галерия „Капана” – гр. Пловдив“      

5. Музика 

Проф. акад. Милчо Василев   за „Два юбилейни концерта, посветени на 70-годишнината на композитора, диригент, педагог и общественик проф. акад. Милчо Василев“.

6. Театър

Драматичен театър „Николай Осипович Масалитинов“ –  Пловдив за „Одисей“- сценичен проект, част от програмата „Европейска столица на културата- Пловдив 2019“.

7. Изобразително изкуство

Ангел  Герджиков за Изложба живопис „Забравени следобеди“.

1 2

Подобни статии

Top