Вили Вуцов и приятели на Тоско с реакции след убийството на фена (ВИДЕО)

Нечовешката омраза между феновете на ПАОК и Арис и нелепата случайност са причини за трагичната смърт на Тоско Бозаджийски

28-годишен фен на Ботев (Пловдив) беше пребит и пометен от кола след сблъсък на футболни агитки в Солун. Още двама българи бяха ранени. Вече има задържани. В понеделник вечерта стотици феновете на Ботев (Пловдив) се събраха на стадион „Христо Ботев”, за да почетат своя загинал приятел – Тоско Бозаджийски.

Той бил заедно с приятели в Гърция, за да подкрепят местния Арис срещу ПАОК. След мача се стига до сбиване, при което българинът загива, а двама други са ранени. В неделния ден около 16 часа българските фенове на Ботев (Пловдив) са били в заведение в Солун, готови да тръгнат за България. Облечени в клубните символи обаче, които наподобяват тези на „Арис” (Солун), родните привърженици не подозират, че се намират в близост до тренировъчна база на големия съперник на Арис – местният ПАОК. Българските фенове са вървели, за да вземат автомобилите си от паркинга. Били застигнати от фенове на ПАОК, които са започнали да ги бият. В мелето Бозаджийски е паднал на улицата, където в този момент е минавал автомобил, който смъртоносно го е прегазил. Шофьорът на автомобила – жена на 26 години е била случайно на мястото. Тя не е от агитката на ПАОК.

„Изказвам своите съболезнования на семейството и близките на Тоско. Мъката е много голяма. Той не беше обикновено момче. Той беше председателят на официалния фен клуб на привържениците на Ботев (Пловдив). Той се занимаваше с почти всичко – от организиране на хореографии до вътрешна подготовка и набиране на пари от фондации за стадиона. Той беше олицетворение на ботевизма и ботевския дух“, разказа Велизар – един от приятелите на загиналото момче.

„Той беше едно интелигентно момче, завършил е право. Няма нищо общо с крайните лумпени, за които постоянно се говори и се алармира. Това, което се е случило, за мен не е просто хулиганство, а тежко престъпление, граничещо с терористичен акт, тъй като това е било нападение с оръжие. Загубата е много голяма“, каза още той.

„До колкото съм запознат, феновете в Гърция са доста агресивно настроени. Има много инциденти, сбивания и то не само по футболни мачове, но и по баскетболни срещи“, коментира журналистът Георги Анастасов.

Треньорът по футбол Велислав Вуцов, който в близкото минало бе начело и на Ботев (Пловдив), коментира трагичния инцидент в студиото на „Здравей, България“.

„Загубата наистина е голяма. Направих справка и разбрах, че това момче наистина е било добро, читаво и в никакъв случай не е било от онези ,които умишлено отиват да се бият и да правят глупости по стадионите. Той настина е обичал отбора си“, каза той.

„Моят баща беше преди години треньор на Арис. Аз бях доста време при него. Гледах веднъж един такъв мач между Арис и ПАОК. Мога да кажа, че наистина злобата и омразата между тези два клуба е на по-високо ниво от това при нас“, разказа той.

„Спомням си, че на нашата улица имаше магазин за плодове и зеленчуци и на моя баща не му даваха да купува оттам, защото онзи бил от ПАОК и той трябваше да ходи на друга улица. До такава степен има омраза и ненавист“, допълни Велислав Вуцов.

„В Гърция, когато се играе мач между Арис и ПАОК, на стадионите присъстват само феновете на единия отбор. В следващия мач присъстват феновете само на другия клуб. Това се въведе след няколко инцидента“, каза още той.

„За мен трагичният инцидент наистина е бил една нелепа случайност. Феновете на ПАОК са направили засада и най-вероятно дори не са разбрали, че това са българи“, категоричен бе Вуцов.

Подобни статии

Top