Вино и фиеста от днес в Асеновград

Любители винопроизводители и ценители на този род напитки ще празнуват от днес  в Асеновград.

27-мото издание на Празниците на виното в Асеновград тази година започват още тази вечер, когато в Градска библиотека „Паисий Хилендарски” ще бъдат обявени  най- добрите автори на любовна лирика. Националният конкурс  „Наздравица за любовта”се провежда за шеста поредна година, като част от съпътстващите събития по време на Станимашката винария.

63-ма участници от цялата страна са подредили стихове за едно от най-красивите човешки взаимоотношения. Тричленно жури с председател литературният критик и поет Иван Христов трябва да отсее най-добрите творби сред 166 стихотворения. Награждаването  е тази вечер, когато на специална церемония ще бъдат обявени фаворитите.

Общият награден фонд е  1600 лева. Победителят ще получи парична награда от 500 лева, стъклена статуетка и грамота. За второ и трето място сумата е съответно 400 и 300 лева. Дават се и две поощрителни награди по 100 лева. Община Асеновград връчва и приз „Най-успешно представил се поет на Асеновград“. Той ще получи 200 лева.

Всички винари- любители ще покажат изкуството си в последния ден на януари, когато е кулминацията на Празниците.

13 проби вино достигнаха до финала на конкурса за най-добро домашно вино в Асеновград. Прочутият мавруд отново държи рекорда с общо 4 проби. Официалната дегустационна комисия ще избира още сред купажи, сира и екзотичният карминер.

В специално разположени шатри местни майстори ще предложат традиционни станимашки мезета, а разбирачите по-добре ще разкрият тайните на  вкуса на виното.

За седми път ще бъдат наградени и най-добрите майстори на станимашки сармички. 

1 2

Подобни статии

Top