Вино и любов – между празника и легендите

Единственото правило е да не прекалявате с нито едно от двете – пийте и се обичайте с мярка.

След като България попадна в топ десет на най-забележителните световни дестинации за винен туризъм решихме да проверим къде се крият корените на виното. Оказва се, че в Армения си имат и поговорка – “арменците са измислили виното, гърците са го превърнали в бизнес, а французите в изкуство.“

Париж пък е една от най-романтичните столици в света – чудесно място за празненство, ако предпочитате католическия празник Св. Валентин. Денят е известен като най-романтичният в годината и много влюбени използват момента, за да засвидетелстват безпределната си любов и внимание към половинката, като подаряват шоколад, бонбони и вино.

Точно така, няма празник, който да мине без вино. И ако трябва да решим кой празник е по-стар – този на любовта или на виното.

То за виното имам и специални доказателства. Армения и Грузия се борят помежду си в коя страна е родено виното. Според археолози от Армения първата винарна в света е датирана на повече от 6 хиляди години в селището Арени, Югоизточно от Кавказ.

Там в скалите са били издълбани плитки ями за намачкване на гроздето и отделянето на сока. Така че ако имате път към тази част на света, то виното е задължителната напитка, която трябва да опитате.

Според грузинците пък производството на вино там е на повече от 8 хиляди години. Начинът на производство е уникален. Виното се налива в така наречените съдове квеври, които се заравят в земята. Заровените в земята делви се отбелязват с кръст, като през пролетта се разравят. В Кавказкия регион се отглеждат над 500 сорта грозде. Един от традиционните местни сортове е Крахуна.

1 2 3

Top