Виното поскъпва – световното производство удари 60-годишно дъно

Консумацията на вино продължава да расте

Виното ще поскъпне драстично тази година заради спада в глобалното производство, прогнозират от Международната организация по лозата и виното, цитирани от Marketwatch и Рrofit.bg.

Данните на организацията сочат, че винената реколта в световен мащаб е намаляла с 8.6%, до 250 милиона хектолитра, което е най-ниското ниво за последните 60 години.

От друга страна, консумацията на вино продължава да расте и през 2017 г. и достига 243 милиона хектолитра. Един хектолитър се равнява на 100 литра, или около 133 стандартни винени бутилки.
Най-големият виновник за слабата реколта миналата година са били лошите метеорологични условия в Европа, твърдят от световната винена организация.

Спадът на производството в повечето европейски държави е по-силен, отколкото на други места по света. Средно за Европа понижението е с близо 15%, като в Испания, Франция и Италия е с между 17 и 20 на сто.

На Европа се падат близо две трети от цялото световно производство на вино, припомнят от Marketwatch. Испания е най-големият износител в света с пазарен дял от 20.5%.

Франция обаче остава лидер по отношение на приходите, тъй като експортът й включва някои от най-скъпите марки. Френските вина, продадени зад граница, са на обща стойност 9 млрд. евро.

В Съединените щати ситуацията не изглежда толкова отчайваща, въпреки опостушителните пожари в Калифорния през есента на 2017 г. Оказва се, че те не са нанесли чак толкова големи щети върху лозовите насаждения, колкото се очакваше.

Австралийските винопроизводители също могат да се похвалят със стабилна реколта, както и южноамериканските, които миналата година успяха да се възстановят от пораженията, нанесени им от урагана Ел Ниньо през 2016. В Аржентина, например, производството на вино нараства с цели 25% за миналата година.

Според експертите свитото предлагане със сигурност ще доведе до повишение на цените. То ще се усети най-силно при евтините вина, тъй като там нормите на печалба, така или иначе, са много малки и всяко поскъпване на суровината се отразява веднага върху крайния продукт.

Другата алтернатива е тези промени да повлияят на качеството, тъй като има производители, които биха предпочели да смесят виното от среден клас, например, с някои по-евтини сортове за сметка на цената.

Българските винопроизводители донякъде бяха пощадени от неблагоприятните метеорологични условия. По данни на Изпълнителната агенция по лозата и виното, гроздовата реколта през 2017 г. е била малко по-висока от предходната, достигайки 170 000 тона.

Страната ни е осмият най-голям производител на грозде и десетият най-голям на вино в Европейския съюз. Около една четвърт от продажбите на българско вино се реализират зад граница, като експортът достига 64 милиона литра годишно.

Лозовите масиви у нас също се увеличават, като през 2017 г. покриват над 600 000 декара, по данни на Министерство на земеделието и храните.

Подобни статии

Top