Висенето пред компютъра води до повече травми при децата през лятото

Заради компютрите децата са по-малко гъвкави

Излизайки от зимния период и посрещайки пролетта и лятото с облекчение и радост от зелените площи и нацъфтелите дървета, много хора си казват, че периодът на зимния костно-ставен травматизъм е отминал, за да ни „изненада“ отново чак през следващата зима.

„Но… всички сме свидетели как опашките в пред кабинетите на ортопедите не намаляват„, казва пловдиският ортопед д-р Янаки Янакиев.

Причина за това е основно детският травматизъм, защото децата по-често излизат навън, за да поиграят по катерушки и пързалки, катерят се по огради и дървета. Истината е, че забавленията са значително по-малко от преди, но травматизмът става все по-голям и по-тежък. И предпоставка за това е по-дългият престой пред компютрите, който прави децата по-малко гъвкави и ловки от техните връстници от предишни поколения, посочи известният ортопед.

Излизанията навън са инцидентни, свързани са с кандърми от страна на семейството, което сякаш насила ги извежда. Затова децата не само нямат ловкост, динамика, гъвкавост, но дори не умеят да пазят равновесие.

Друг сериозен проблем е, че в България все още детските площадки са оборудвани с остарелите метални катерушки и люлки, които не са пригодени за намалените физически способности на новото поколение. При повечето покритието под тях е твърдо, обикновено от бетон. Рядко се намират детски кътове с изцяло пластмасови катерушки и люлки, а отдолу настилката да е гумена и омекотена.

Именно тази нередовна физическа активност у децата и техните инциденти излизания навън са сред основните причини за травмите. Най-честите счупвания при тях са в областта на гривнената и лакътната става, защото при падането се подпират на ръцете си. Това са добре познати на медиците в града трамви, които се лекуват успешно, отбеляза д-р Янакиев.

Подобни статии

Top