Високопоставени гости на посещение в авиобаза „Граф Игнатиево“

Заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в медиен ден за съвместното изпълнение на мисията Air Policing от българските ВВС и ВВС на Кралство Нидерландия

Заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват днес, 14 април, в медиен ден с присъствие на високопоставени гости за съвместното изпълнение на мисията Air Policing от българските ВВС и ВВС на Кралство Нидерландия. На събитието, което ще се проведе в авиационна база „Граф Игнатиево“, ще присъстват още извънредният и пълномощен посланик на Кралство Нидерландия в България Н. Пр. Симон ван дер Бург и командирът на Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия генерал-лейтенант Денис Лаут.

По време на медийния ден ще бъде представена и авиационната техника, с която се изпълняват съвместни задачи по охрана на въздушното пространство. Ще бъде организиран статичен показ на МиГ-29 и F-35, както и демонстрационни полети.

***

Български и нидерландски изтребители ще изпълняват съвместно задачи до 31 май 2022 г. съгласно решение на Министерския съвет от 8 март 2022 г. Мисията е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните-членки по източния фланг на НАТО и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS).

При изпълнение на съвместните задачи по Air Policing българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно. Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна мисия. Нейното предназначение е да гарантира целостта и сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса.

Подобни статии

Top