Витлеемската звезда изгрява отново? Юпитер и Сатурн вървят един към друг

Явлението ще се наблюдава на 21 декември след залез слънце. Видимостта от нашата страна ще е една от най-добрите

Веднага след залеза на слънцето на 21 декември 2020 г., ниско над югозападния хоризонт, ще може да се наблюдава рядко небесно явление – двете най-големи планети от Слънчевата система – Юпитер и Сатурн, ще се „сближат“ видимо на небето до такава степен, че човешкото око трудно би ги разделило като два отделни обекта. Подобно сближаване на Юпитер и Сатурн се случва приблизително на всеки 20 години, но този път то ще е едно от най-големите, съобщават от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория на БАН, цитирани от БТА.

Последните почти толкова „близки съединения“ на двете планети са били през 1623 г. и 1226 г.

В действителност „сливането“ ще се случи само видимо на земното небе, докато разстоянието между планетите гиганти ще си остане никак не малко. На 21 декември те ще бъдат разположени на почти 740 милиона километра една от друга, информират астрономите.

На 21 декември слънцето в София ще залезе в 16.56 часа и около 30 минути след това ще се забележи светлината на двете планети. Това явление ще може да се наблюдава от цял свят, но Европа, включително и България, попада в най-добрата зона за наблюдение, като за нас това приближаване ще бъде най-голямо. Краят на „съединението“ на Юпитер и Сатурн за българския наблюдател ще настъпи със залеза на двете светила – в 19.17 часа за София.

Астрономите отбелязват, че компютърни симулации на собствените движения на планетите от слънчевата система показват, че такова изключително видимо приближаване на Юпитер и Сатурн се свързва с годината на появяването на Витлеемската звезда. Много е вероятно точно сближаването на тези две планети преди 2020 години да е именно знамението, предвестяващо надеждата за доброто тогава.

Подобни статии

Top