Вицепремиер: Поведението на пилотите от Графа граничи с измяна

Вицепремиер: Поведението на пилотите от Графа граничи с измяна

„За мен поведението на пилотите от Авиобаза „Граф Игнатиево“ граничи с национална измяна. Няма никакво значение, че е в мирно време. Не съм в детайли запознат, умишлено не искам да коментирам повече“. Това заяви в Пловдив вицепремиерът Валери Симеонов по повод скандалът от последните няколко дни с отказа на летците от авиобазата във вторник да летят, тъй като се чувствали психологически непригодни за полети.

Бойните ни пилоти отказаха да летят

„Военните са затова, да си изпълняват военния дълг! Затова те се подчиняват на едни по-особени закони, които се наричат устави и точно затова в тези устави и в закона за военната служба са предвидени много сериозни санкции. Защото има едно понятие „измяна на родината“ и това е национална измяна. За мен поведението на хората, които получават заплати, за да си вършат работата и за да защитават, условно казано, небето на България, това си е престъпление. Не мисля, че трябва да се остави без последствия това“, каза още вицепремиерът.

По думите му след скандала е трябвало да има уволнени хора в авиобазата.

„Аз съм от семейство на военнослужещ, във военни градове съм израсъл и не мога даже да си помисля, че военен, независимо дали е летец, танкист или пехотинец, ще откаже да изпълни военния си дълг, независимо дали в мирно или военно време, защото бил неразположен. Хайде оставете ги тия работи!“, възмути се Симеонов.

Николай Ненчев: Отказът на пилотите да летят е опит за преврат

Той посочи, че не споделя констатациите на прокуратурата по случая.

Военна полиция: Няма данни за „бунт“ на пилотите

Вицепремиерът заяви, че няма да гадае дали има политическа или икономическа намеса за решението на летците.

 

Подобни статии

Top