Вицепремиерът Борислав Сандов: Шокова инфлация е възможна, ако конфликтът в Украйна ескалира (СНИМКИ/ВИДЕО)

Сандов и министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер изразиха сериозно притеснение от натягане на напрежението в Украйна

„Ако се стигне до ескалация и изостряне на конфликта в Украйна и до война, със сигурност България ще бъде потърпевша, както и останалата част от Европа и света. Шоковата инфлация е една от възможностите, прекъсването на доставки също – всичко това са рискове, които стоят при евентуално ескалиране на конфликта.“ Това каза в Пловдив вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов пред журналисти.

„Затова ние ще направим всичко възможно от наша страна и се надявам от страна на Руската Федерация да се направи всичко възможно, за да не се стига до тежките последствия, които биха могли да донесат един военен конфликт там„, подчерта Сандов.

Той и министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер изразиха сериозното си притеснение от натягащото се напрежение в Украйна, особено след снощната вест за признаване на независимостта в две от отцепилите се територии.

„Това няма как да не ни притеснява и заради световния мир, и заради това, че действията се развиват на много близко разстояние до България. Аз продължавам да мисля, че е възможно да се стигне до деескалация чрез средствата на дипломацията. Това са всички онези действия, които се прилагат в момента от нашите партньори в рамките на Европейския съюз и НАТО и се надявам, че те ще дадат резултат, който е към деескалация на напрежението“, коментира още вицепремиерът.

Той изрази надежда, че през следващите седмици със средствата на дипломацията напрежението ще спадне.

„Нашата тревога е заради това, което чухме от българския бизнес и по-точно компании, които работят у нас и имат развойни центрове с много инженери разработчици в Украйна. В момента те са изключително разтревожени от събитията там и обмислят релокация на повечето техни инженери от Източна Украйна в България. Имахме разговори с няколко такива компании, говорим за няколко стотици инженери и се надяваме и те да вземат решение в близко бъдеще, така че държавната администрация да може да ги подпомогне в процеса на издаване на визи и разрешения за работа“, посочи и министър Лорер.

„Не бива фокусът върху този конфликт да е какво може да спечели България, а какво може да загуби светът“, каза още вицепремиерът Сандов.

Двамата министри бяха на посещение в Тракия икономическа зона (ТИЗ) заради намерението до 2040 година ТИЗ да стане въглеродно неутрална зона.

„ТИЗ е пример как икономиката и околната среда се движат заедно и това трябва да е пример за целия български бизнес„, категоричен бе министър Лорер. По думите му до края на месец март ще тръгне нова грантова схема за подпомагане на малки и средни предриятия за инвестиции в енергийна ефективност /солари, термопомпи и др/.  Бюджетът на тази грантова схема е 140 милиона лева.

1 2

Подобни статии

Top