Вицепремиерът Калина Константинова поиска оставката на ръководството на „Български пощи“ - DC news

Вицепремиерът Калина Константинова поиска оставката на ръководството на „Български пощи“

През 2021 г. загубите на „Български пощи“ възлизат на 13 млн. лв.

Докладите за състоянието на „Български пощи“ показват, че предишното правителство системно не е осигурявало нужното финансиране на дружеството и последователно го е водило към фалит. За разходи, направени през 2018-2019 г., държавата недофинансира дружеството с над 36 млн. лв., а мениджмънтът му не е полагал усилия да промени ситуацията. Това заяви вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова на брифинг.

„Затова днес като принципал поисках оставките на изпълнителния директор и на целия състав на Съвета на директорите на „Български пощи“. Твърдо сме решени да спасим дружеството, да измием срама от тяхното име и да ги въведем в XXI век“, подчерта Константинова.

През 2021 г. загубите на „Български пощи“ възлизат на 13 млн. лв., въпреки че бизнес планът е бил за печалба от 100 000 лв., съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

„Никой собственик на компания не би държал на управленска позиция хора, които позволяват загубата на пазарен дял в растящ пазар, какъвто е куриерският“, категорична бе Константинова. Според направените отчети пощите имат едва 2% пазарен дял от куриерските услуги у нас, не предоставят услугата за доставка до врата и половината от пратките не пристигат навреме. Вицепремиерът отбеляза също, че „Български пощи“ са 100% държавно предприятие, което има 2973 пощенски станции и над 9000 служители. Годишното финансиране на дружеството е 80 млн. лева.

Константинова изтъкна, че „Български пощи“ са основен приоритет на управлението. В този контекст правителството е разработило стратегия за оздравяване и модернизиране на пощите като вече се работи по изпълнението й.

„Подготвихме изцяло нов проект по Плана за възстановяване и устойчивост за 100 млн. лв. и той вече е одобрен. „Български пощи“ са безценен държавен капитал и на много места те реално са единственото лице на държавата за хората. Навсякъде такава инфраструктура е богатство, което се ползва и развива, а не се разрушава“, посочи вицепремиерът.

Председателят на ДАНС Пламен Тончев обясни, че агенцията е била уведомена за кибератаката от „Български пощи“ на 16 април, но е знаела 12 часа по-рано.

„От дружеството отказаха нашата помощ с мотива, че сами ще се справят с проблема. Заедно с МВР и Министерството на електронното управление предприехме действия по максимално бързо възстановяване на основните функции на пощите и за установяване на причините, довели до въпросния инцидент“, обясни Тончев. Според него една от възможните причини за кибератаката е конфликтът между Русия и Украйна.

ИТ експертът и съветник в кабинета на вицепремиера Константинова – Васил Величков потвърди тезата на Тончев, че атаката към „Български пощи“ е дошла от Руската федерация. „Вирусът и зловредните инструменти имат ясно изразен почерк на произход на Руската федерация, както и използваните техники за проникване и за цялата подготовка на атаката, също носят почерка на Русия“, поясни Величков.

Снимка: DarikNews

Подобни статии

Top