Вицепремиерът Томислав Дончев с първа копка на научен център в Пловдив

Финансирането на международния научен център за върхови постижения идва директно от ЕС

Започва строителството на първия в България международен  научен център за върхови постижения, финансиран директно от ЕС.  Проектът „ПлантаСИСТ Създаване на Център по Растителна Системна Биология и Биотехнология за превръщане на фундаменталните научни изследвания в устойчиви био-базирани технологии в България“ се ръководи от двама българи – доц. Цанко Гечев и доц. Милен Георгиев.  Той се реализира в рамките на 7 години и е на стойност 15 млн. евро, които са осигурени от европейската програма „Хоризонт 2020“, подпрограма – WIDESPREAD-TEAMING. Други 30 млн. лв. българската държава инвестира в сгради и оборудване  през ОП НОИР.

Проектът се реализира вече трета година и има своите първи научни успехи с над 70 научни публикации по цял свят. Днес ще бъде направена първата копка на новия кампус.

На събитието ще присъстват заместник-министър председателят Томислав Дончев, зам.-министърът на образованието Карина Ангелиева, изпълнителният директор на ИА „Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” Кирил Гератлиев, кметът Здравко Димитров, зам.-областният управител Димитър Керин, кметът на район „Тракия“  Костадин Димитров, зам.-кметът  образование и бизнес развитие Стефан Стоянов, ректорът на Аграрния университет проф. д-р Христина Янчева, ректорът на УХТ проф. д-р инж. Пламен Моллов, както и други представители на научната общност.

Първата копка на новия кампус  ще бъде направена от 10:00 часа в жк. „Тракия“.

Top