Вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов призова пътностроителните фирми да не спират работа (СНИМКИ/ВИДЕО) - DC news

Вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов призова пътностроителните фирми да не спират работа (СНИМКИ/ВИДЕО)

Той изрази опасения, че е възможно заради тясно партийни интереси истерията да продължи и строителните фирми да се оттеглят от ремонтите

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов призова от Пловдив пътностроителните фирми да не спират пътните проекти и поддръжката на републиканската пътна мрежа. Той посочи, че при евентуално спиране от страна на ремонтите може да се стигне до застрашаване на безопасността на пътуващите.

Караджов присъства на откриването на изложението за камиони Truck expo и отправи призива си, след като от Българската браншова камара предупредиха на пресконференция днес в столицата, че са поставени пред реален риск да не могат да изпълнят проектите си и да спрат принудително работа, защото държавата не иска да се разплати с фирмите. Според споразумението това трябва да се случи до 30 юни – 100% се плащат ограничителните системи и маркировките, 50 % – всички останали.

„Досега всичко, което е по решението на Народното събрание е изпълнено“, каза Караджов пред журналисти, след като откри изложението.

„Докладът както чухте вчера и от Асен Василев, ще бъде внесен в парламента и да видим  какво ще последва там като действия“, добави вицепремиерът, но каза, че иска да чуе и аргументите на пътностроителните компании.

Според Караджов в момента се работи по стотици обекти в цялата страна. Той обаче изрази опасения, че е възможно заради тясно партийни интереси  истерията да продължи и строителните фирми да се оттеглят от ремонтите.

На въпрос на журналисти как ще отговори на обвиненията на вицепремиера Асен Василев, Караджов каза, че обвинения от страна на Василев не е имало. Обвиненията дошли от страна на премиера Кирил Петков за тръбата по пътя Асеновград – Кърджали.

„Парите ги няма. Включително и тази тръба, която беше показана в някакъв доклад – проверихме я и такава тръба няма. Едно е било какво е било предвидено, в бюджета са заложени 1 млн. лв, но не те  не са разплатени. Тръба няма, всичко беше лъжа, лъжа е, че сме искали без контрол да разходваме. Те са искали да разходват без контрол 1.3 милиарда лева. Веднага съм сезирал прокуратурата, предоставил съм цялата информация, не съм насочвал вниманието им към тръбата, защото тръба няма“, повтори няколко пъти пред медиите вицепремиерът Караджов.

В речта си при откриването на панаира министърът в оставка подчерта, че технологичното развитие изпреварва държавните регулации и действия и подчерта, че бъдещето е в електрическите превозни средства.

„Очевидна е нуждата от все повече и гъста мрежа от зарядни станции. В това отношение МРРБ вече в предишния програмен период е финансирало изграждането на над 200 зарядни станции. Важно е тази инициатива да продължи и затова в новата програма от 2021 до 2027 г. са предвидени , от които 125 милиона са за зарядна инфраструктура“, посочи той.

Гроздан Караджов допълни, че по Националния план по възстановяване и устойчивост се предвижда за зелена мобилност да бъдат предоставени още 100 милиона лева, чрез които ще се финансират интегрирани проекти за устойчив градски и междуградски транспорт в 40 общини. С тях ще се изпълняват мерки за доставка на превозни средства за обществен транспорт с нулеви емисии, изграждане на зарядни станции към тях и интелигентните транспортни системи, с които те са свързани.

Подобни статии

Top