Вицепрезидентът Илиана Йотова открива АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ 2022

Сред акцентите  са биологичното земеделие, проблеми на хранително-вкусовата индустрия, биоикономиката, фермерско и занаятчийско производство

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие в Международния панаир в Пловдив мащабния форум за модерно земеделие, вино, храни и оборудване АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ.. Официалното ткриване на международните изложения ще се състои в 11.30 ч. ред Палата 6 на панаира.

Богата делова програма съпътства 7-то издание на мегафорума за модерно земеделие, вино, храни и оборудване. Най-мащабното икономическо събитие на Балканите в областта на земеделието, винената и хранителната индустрия събира науката и практиката в поредица от дискусии, конференции и семинари. В рамките на пет дни ще се проведат серия от форуми, посветени на модерните тенденции в секторите.

Сред акцентите на деловата програма са биологичното земеделие, актуалните проблеми на хранително-вкусовата индустрия, биоикономиката и нейното прилагане, развитието на реален и успешен винен туризъм, фермерско и занаятчийско производство. Българската банка за развитие ще представи новите възможности за финансиране на хотелиерството и ресторантьорството. Предвидени са различни презентации, посветени на възможностите за развитие на бизнес с чуждестранни компании. Здравословният начин на живот и стил на хранене ще бъдат разисквани в специализирани лекции и семинари.

На 10 март, четвъртък, 16:30 часа ще състои официалното награждаване в конкурса за иновация. Конкурсът дава възможност за презентиране и реклама на нови технологии и изделия и отличава най-авангардните разработки в областта на селското стопанство, които се представят за първи път на АГРА.

На 12 март, събота, в 16:00 часа започва церемонията по награждаване на отличените в конкурса „Избор на потребителя“.

Ръст на нови изложители на Винария 2022

„Въпреки COVID кризата, на „Винария“ ще се представят нови производители и търговци на напитки от страната и чужбина. Те залагат на високо качество на продуктите си. Някои от традиционните изложители представят нова визия, други разчитат на разпознаваемия имидж на напитките си. Тази тенденция се забелязва и при участниците във „Фудтех“, коментира главният директор на Международен панаир Пловдив доц. Иван Соколов. Той уточни, че през 2022 година ръководството на авторитетния изложбен център е предоставил специални ценови предложения за своите клиенти, съобразявайки се с динамичната икономическа обстановка.

За първи път посетителите на Града на виното ще могат да дегустират продуктите на компания, създадена преди две години от италианци, които са решили да заложат на най-добрите постижения на напитките и храните, произведени на Апенините.

„На „Винария“ ще представим вина от районите на Пулия, Умбрия, Тоскана, Емилия-Романя, Венеция, Сицилия, които са еталон за качество „Made in Italy“. За първи път посетителите ще имат възможност да дегустират и любимите вина на президента на Италия Серджио Матарела“, заяви представителят на фирмата Владислава Цветанова. Тя допълни, че вината, които селектират са създадени, следвайки строго уважителни към природата протоколи и получили сертификати за качество. На своя щанд компанията ще предложи и храни, които са подходящи за консумация с вината.

Своя дебют на „Винария“ ще направи и премиум водка със 100% натурална розова вода.

„Нашият продукт впечатлява със съвременна визия и изненадва с екстравагантния си аромат, който допада дори на хора, които не са ценители на водка“, споделя пловдивският мениджър Калофер Заков. Той допълни, че напитката многократно се дестилира и се пречиства с въглен, за да стигне до масовия потребител и да има послевкус на рози.

Нов продукт ще представят на своя щанд Десислава Гунчева и Людмил Шаралиев, които с много любов отглеждат 450 дка малинови насаждения, от които създават био вино. „Ние произвеждаме лимитирани серии малиново вино, което е подходящо за ежедневна употреба, за празници и се съчетава добре и с други вина, когато се купажира, както и с безалкохолни напитки. Изключително сме горди, че 2 години печелим приза „най-добър продукт“ в традиционния конкурс на Пловдивския панаир „Изборът на потребителя“, коментира технологът Десислава Гунчева. Тя допълни, че подходящи храни за виното им са сирена, сладоледи, торти, паста и др.

Премиера на „Винария“ ще направят и новите продукти на венецианска компания, която преди две години завладя ценителите с фантастичното си просеко. „То е произведено от 80% от характерния за Северна Италия сорт Глера (Просеко) и 20 на сто Пино ноар, като има лек, ненатрапчив вкус, плодов ароматен нюанс и е изключително подходящ за празници, а и просто за настроение“, каза представителят на фирмата Матео Бортолуси. Той допълни, че освен с просеко, ще изненадат своите почитатели с традиционни вина, характерни за Северна Италия.

1 2

Подобни статии

Top