Вижте челната тройка на най-желаните училища в Пловдив!

Къде отиват учениците с най-висок бал?

Хуманитарната гимназия,  ЕГ „Иван Вазов“ и ЕГ „Пловдив“ са ТОП 3 на най-желаните училища под тепетата. Това съобщи Рангел Райчев, експерт в Регионалното управление по образованието Пловдив. Хуманитарната гимназия изпреварва двете езикови, тъй като е посочена най-много от кандидат-гимназистите в заявленията им – 1534 пъти.

Най-силните ученици обаче са предпочели Математическата гимназия. Ученикът с най-висок бал – 498 е приет в специалността „Компютърна графика с английски език“, а с една точка по-малко е балът на друг седмокласник, който е класиран в  „Системно програмиране“. Двете специалности са с най-висок минимален бал и за тях има най-много кандидати.

Сред първите десет предпочитани специалности са ЕГ „Пловдив“ с 497 бал за немски език, както и ЕГ „Иван Вазов“ с 487 бал за английски език. В първата десетка влизат също специалностите „Икономическа информатика с английски“ в Търговската гимназия и „Приложно програмиране“ в ПГЕЕ.

Общо 5 147 заявления за първо класиране след 7 клас, от тях 353 на ученици от други региони, посочи Райчев. Той допълни, че 57% заявленията за участие в класирането са подадени онлайн. това е доста повече от миналата година, когато са били 38%.

4 685 са класираните ученици от първото класиране.

По първо желание са приети 2 559 деца. След първото класиране са закрити 4 паралелки.

Децата, които са класирани, трябва да се запишат до 16 юли, в противен случай ще загубят правото си. Останалите участват автоматично във второ класиране. На второ класиране могат да отидат и тези, които не са доволни от специалността, в която са приети.

На 18 юли ще излезе второто класиране. Записването ще бъде до 22 юли, а на 23 ще се обявят незаетите места за трето класиране.

Подобни статии

Top