Вижте ексклузивни кадри от МВР, как е било спряно метрото (ВИДЕО)

МВР разпространи видеа с кадри, как е било спряно метрото вчера, на метространция „Климент Охридски“.

Както вече стана известно, вчера в полицията е бил получен сигнал, че към 11.50 часа в района на  метростанцията трима души са натиснали бутони за аварийно спиране на мотрисите. Минути по-късно електрозахранването на станцията е било възстановено.

Станциите на „Метрополитен“ са стратегически обекти от критичната инфраструктура, а доколкото имаме информация една от мотрисите е останала в тунела. Като се има предвид общественото положение на единия от задържаните, поведението му по никакъв начин  не кореспондира с  демократичните ценности и искания на мирно протестиращите, коментира директорът на СДВР ст. комисар Георги  Хаджиев.

Той уточни, че за блокирането на столичното метро още вчера в столичното Първо РУ бе задържан 56-годишният мъж, малко по-късно бе установен  и 29-годишен негов съучастник, а третият се издирва. Задържаните не са дали никакви обяснения, което е наложило  множество процесуално-следствени действия за доказване на извършеното деяние.  Въз основа на събраните доказателства – свидетелски показания и видеотехническа експертиза, е образувано досъдебно производство.

От момента, в който е поискана адвокатска защита, такава е била осигурена, уточни още директорът на СДВР.  На двамата са повдигнати обвинения за хулиганство, освободени са под парична гаранция в размер на 1 500 лв.

„Екстреното спиране може да застраши безопасността на пътниците и това не бива да се допуска. Натискането на бутона е единствено при необходимост, защото е опасно и се спира напрежението, което може да доведе до сериозна авария и инциденти. Недопустимо е при нормални условия да се спира метрото, защото това застрашава живота и здравето на хората. То не е играчка, а сложно съоръжение“,  допълни изпълнителният директор на „Метрополитен“ ЕАД проф. Стоян Братоев.

Припомняме, че един от задържаните е бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов. Впоследствие той е бил освободен под парична гаранция.

Подобни статии

Top