Вижте героите, спасили хората от горящия блок в Благоевград (СНИМКИ)

Огнеборците спасиха близнаци на 28 дни

„Ангели в униформа“ – така близките на пострадалите, но спасени хора от горящия блок в Благоевград, определиха пожарникарите, които участваха в спасителната операция. Мъжете извадиха и две бебета близначета на 28 дни. Давид Гълъбов, героите, които с риск за живота си успяха да спасят 27 души, включително две новородени бебета, от горящия блок в Благоевград, съобщава bTV.

„Благодаря ви за храбростта! Тези хора минаха през огъня и рискуваха живота си. Няма думи, с които да изкажа благодарността си“, каза близка на пострадалите.

„Когато пристигнахме, пожарът се беше разраснал. Евакуирахме хората със стълба и започнахме гасене. Нищо не се виждаше заради дима, а температурата беше много висока. Веднага намокрихме бебетата с вода. От Спешна помощ веднага ги поставиха на дихателни апарати”, разказа в ефира на NOVA Давид Гълъбов. Той изказа съболезнования на близките на загиналите. И добави:

„За нас благодарността на хората е голямо признание. Починалите обаче и за нас са голяма трагедия. Не ни е приятно, когато се случва това“.

Трима са загинали при големия пожар в блок в Благоевград, осем души са пострадали

Гълъбов разказа, че когато влезли да спасяват бебетата, ситуацията е била много опасна.

„Температурата в горящия апартамент беше много висока, нямаше въздух. Бебетата вече едвам дишаха. Намокрихме пелените им с вода и ги извадихме по най-бързия начин“, обясни огнеборецът пред bTV.

В  евакуацията са участвали и доброволци.

Когато Христина Календерска и Владимир Филков пристигат на мястото на пожара се сблъскват очи в очи с голямата трагедия.

„В един момент единият от пожарникарите излезе и падна пред нас на земята. Той беше дехидратиран, беше прегрял. От униформата му излизаше пара. Качихме го на носилката, дадохме му вода и го поставихме на кислород. След като се свести, веднага се върна, за да продължи да помага”, разказа Филков пред NOVA.

Когато димът в блока намалява, идва моментът, в който доброволците влизат, за да помагат при евакуацията на хората от етажите.

„На втория етаж имаше възрастен мъж, който беше трудноподвижен. Взехме носилката с колегата и го измъкнахме”, каза още Владимир Филков.

„На последните етажи имаше хора, които се бяха барикадирали в апартаментите си. В крайна сметка успяхме да ги убедим и да ги изведем”, разказа Христина Календерска.

Владимир разказва, че часове след пожара блокът е продължавал да представлява същинска пещ. За съжаление, спасените десетки животи не притъпяват болката от загубените три.

По първоначани данни пожарът е предизвикан от загиналия стопанин на изгорелия апартамент

Снощи от Окръжна прокуратура – Благоевград съобщиха, че по случая се води разследване за умишлен палеж, в резултат на което е причинена смърт на повече от едно лице.

Прокуратурата припомня, че в 18,39 ч. на 10.12.2021 г. на телефон 112 е постъпил сигнал за пушек, излизащ от жилище на 7-ми етаж в блок 18, в ж.к. „Струмско – център“ в гр. Благоевград. На място са били изпратени екипи на пожарна безопасност и защита на населението и дежурна оперативна група на 2-ро РУ на МВР гр. Благоевград. Огънят е бил овладян.

Вследствие на пожара са починали Димитър В. (на 74 години), Евдокия Китанова (на 62 години) и Младен Ковачки (на 40 години). Под наблюдението на лекарите в столичната УМБАЛСМ „Пирогов“ се намират едномесечните близнаци А.Р. и Н.Р.

Към настоящия момент е извършен оглед на местопроизшествието в присъствието на специалисти. Назначени са комплексна експертиза за установяване причините за възникването на пожара и медицински експертизи за причините за смъртта на пострадалите. Състоянието на други живеещи в блока лица е стабилно.

По първоначални данни пожарът е предизвикан от стопанина на изгорелия апартамент – починалия Димитър В. Тялото на неговия съсед – загиналия Младен Ковачки, е открито на стълбището между втория и третия етаж на блока. Пострадалата Евдокия Китанова е живяла на шестия етаж, под апартамента на Димитър В.

Разследването продължава.

Снимки: bTV

Подобни статии

Top