Вижте къде е България сред най-добрите страни в света!

България се е изкачила с 6 места

в световната класация на най-добрите страни в света според списание News & World Report. Рейтинг опубликован на сайте журнала. От 63-о, страната ни се е изкачила на 56-о място, става ясно от пълната версия на рейтинга.

Първо място в него заема Швейцария, второ — Канада, а трето — Германия.  През 2017 година на трето място е била Великобритания, но тази година Обединеното кралство заема четвърта позиция.  В първата десятка са също Япония, Швеция, Австралия, САЩ, Франция и Холандия.

В рейтинга общо влизат 80 страни. Последните места в него са за Нигерия, Иран, Сърбия, Ангола и Алжир.

При съставянето на класацията страните са оценявани по 65 критерия, които са разделени на девет групи — туризъм, културно влияние, предприемачество, наследство, отвореност за бизнесинвестиции, политическо и икономическо влияние в света, качество на живот, икономически ръст и грижа за правата на гражданите.

България заема най-добра позиция по качество на живот – 31-ва в света. На 36-о място сме по отвореност за бизнесинвестиции и грижа за правата на гражданите. Страната ни е на 53-о място по предприемачество и наследство, а на 54-о – по туризъм. На четвърто място отзад напред 76-о, сме по икономически ръст, а на 75-о – по икономическо влияние. Това е напредък в сравнение с миналата година, когато по икономически ръст сме били на последното – 80-о място, а по икономическо влияние – на 76-о. Доста назад тази година – на 70-о място, сме и по културно влияние, но и там имаме ръст с 4 позиции в сравнение с 2017 г., показват данните от класацията.

 По материали от News & World Report.

Подобни статии

Top