Вижте къде може да заведете децата си на 1 юни в Пловдив - Страница 2 от 2 - DC news

Вижте къде може да заведете децата си на 1 юни в Пловдив

2 ЮНИ

02.06., Къщата на Верен Стамболян, 16:30 – 18:30 ч. 

Творческо ателие за рисуване върху стъкло на тема „Деца рисуват Старинен Пловдив” с обучител Десислава Димова: информатор културен институт

18:30 ч.  Концерт „Талантите на ДВГ „Омайниче” пеят в Стария град”, ръководител и диригент: Таня Орманова. Събитията са част от „Празник на детето в Стария град“

2 юни – 18.00 часа, ДК „Борис Христов“ – откриване на благотворителна изложба „деца творят за деца“ 

„Деца творят за деца” е името на благотворителната изложба, която ще бъде открита на 2 юни 2022г от 18.00ч във фоайето на Дом на културата „Борис Христов”.  Тя ще представи изделия, изработени от над 320 деца на различна възраст, преминали обучение в „Занаятчийско училище за деца в АИР Старинен Пловдив 2021”, което бе реализирано от Регионална занаятчийска камара –Пловдив по проект на отдел „Култура, археология и културно наследство” на Община Пловдив, финансиран от Министерство на културата. Размерът на финансирането бе на стойност 100 хиляди лева. Експонатите са резултат от провокирания талант и креативност на малките майсторчета и придобитите знания и умения, под ръководството на 20 майстори-занаятчии, които ги обучаваха в къщите на „Улица на занаятите“ в Стария град, Занаятчийски център „Бакалова къща” и Ретро-Фото.

Събраните средства от продажбата на красивите изделия ще бъдат дарени на Детското отделение на УМБАЛ „Свети Георги“ в подкрепа на дарителската кампания „Най-доброто за нашите деца и онкоболни“, за изграждането на нов педиатричен и онкохематологичен комплекс на територията на База 2 на УМБАЛ „Свети Георги“.

По време на откриването на изложбата „Деца творят за деца”, ще бъдат връчени и сертификати за преминатото обучение на децата, творили в Занаятчийското училище.

Ето и майсторите, които обучаваха малките таланти от Пловдив:

Елена Драмова- художествени тъкани /хоризонтален стан/, Стоян Стоянов – изработване на накити от мъниста, Жулиета Георгиева- изработване на сувенири от царевична шума, Христо Войводов- изработване на изделия от кожа, Славка Балджиева-художествени тъкани /вертикален стан/, Галина Тодорова- изработване на художествена керамика /писани яйца/, Жана Иванова-Димитрова – художествени тъкани /плъсти/, Даниела Горалова – изработване на художествена керамика/грънчарство/, Пенка Ставрева.- кукли, Варта Торосян – пекарство, Васка Велкова – рисуване върху стъкло, Костадин Деведжиев – дърворезба, Румен Цветков – худ. обработка на дърво и дърворезба /варак/, Димитър Мирчев – ремонт старинно оръжие, Тони Пранджева – художествена керамика /моделиране, мозайки/, Елена Георгиева- иконопис, Иван Тонев – гайтанджийство, София Христозова-Йорданова- художествена керамика/ангоба, сграфито/, Веселина Божилова – художествено плетиво и Любен Баков – ретро-фото.

Желаещите да закупят изделия от изложбата, може да го направят от 1 до 6 юни.

1 2

Подобни статии

Top