Вижте как антимафиоти арестуваха каналджии (СНИМКИ И ВИДЕО)

Антимафиоти от Пловдив са участвали в мащабна спецоперация,

при която е бил разбит канал за трафик на мигранти през границата, действал на територията на цялата страна. Това съобщи пресцентърът на МВР.  В акцията са се включили служители на ГДБОП от седем териториални сектора и следователи от Специализираната прокуратура.

Полицейската операция е започнала на 22 април т.г. във връзка с досъдебно производство, образувано в Отдел „Следствен“ при Специализираната прокуратура. Тя е била насочена към неутрализиране на организирана престъпна група, занимавала се с превеждане през границата на хора и по подпомагане на чужденци да пребивават или преминават в страната и чужбина.

В акцията са участвали служители на отделите „Контратероризъм“ и „Киберпрестъпност“ при ГДБОП-МВР и колегите им от териториалните сектори на главната дирекция в Пловдив, Плевен, Ловеч,  Силистра, Добрич, Варна и Перник, като и следователи от отдел „Следствен“ при Специализираната прокуратура.

В хода на разследването са проверени девет жилища на територията на София и страната, три от които – в условията на неотложност. Обискирани са два автомобила.

Иззети са множество мобилни телефони, SIM карти, документи за парични преводи, големи парични суми, както и други вещи, които имат отношение при документирането на престъпната дейност на групата. На единият от адресите е открито туристическо ремарке с изграден тайник за прекарване на хора, с капацитет шест души. Иззети са два луксозни автомобила, използвани от организираната престъпна група – „БМВ”„Х5” и „Рейндж Ровер Спорт“.

За 24 часа първоначално са били задържани общо 12 души. Това са 29-годишен сирийски гражданин с хуманитарен статут в България и инициали Ф.Х. и още 10 мъже на възраст между 24 и 43 години. Всички те са осъждани или имат криминални прояви. Арестувана е и 36-годишна жена с инициали Н.С. Открити и разпитани са 21 свидетели по делото.

На четирима от задържаните са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група. На двама от тях е наложен 72-часов арест, а след изтичането му, съдът е постановил постоянна мярка „задържане под стража“. Двама от обвиняемите са освободени под гаранция съответно от 10 000 и 2 000 лева.

Работата по документиране и доказване на престъпната дейност на групата продължава.

Снимки и видео: МВР

Подобни статии

Top