Вижте как чудотворната Бачковска Богородица отиде до Клувията (СНИМКИ)

Около 30-40 души участваха в литийното шествие

Водено от Велички епископ Сионий, игумен на манастира, и тази година бе проведено традиционното шествие с Чудотворната бачковска икона на Св. Богородица. Заради мерките за карантинна безопасност, за първи път иконата бе пренесена до местността Клувията с автомобил, а не на рамо, както е обичайно и желано от вярващите, съобщиха от Бачковската света обител. Броят на участниците също бе изключително малък – около 30-40 души, при спазването на всички санитарно-карантинни изисквания. Всичко това, разбира се, не променя, нито намаля духовната сила на празника.

Пред аязмото в местността Клувия (където иконата е била скрита и намерена в началото на ХVІІв.) под специално опъната тента бе отслужена света литургия от игумена, епископ Сионий, в съслужение с архим. Григорий, ефимерий в манастира. Богослужението бе огласено от песнопенията на църковен хор с ръководител Любомир Игнатов, доктор по източно църковно пеене, гостуващ в манастира. Д-р Игнатов води песнопенията през всичките дни на пасхалния цикъл в обителта.

Вярващите бяха благословени под импровизирана „арка“, над която бе Св. Богородица

В края на службата, дядо Сионий поздрави присъстващите с пасхалния поздрав: „Христос Воскресе” и им пожела здраве и духовно дръзновение през настоящите дни на изпитание като изрази надеждата, че те ще завършат благополучно.

„След като премине карантината и се завърнем към обичайния църковен живот, ще бъде отслужен специален благодарствен молебен пред Чудотворната икона на майка Богородица в манастира, на който ще бъдат поканени всички вярващи пропуснали да я придружат в пътя и́ до Клувията, а и за всички желаещи да получат благословението и́„, каза още епископ Сионий.  За точната дата на провеждането на молебена ще бъде съобщено допълнително в медиите и на сайта на манастира.

На вярващите бе дадена възможност да се благословят от чудотворния лик на Св. Богородица, без да е необходимо да я докосват, като преминаха под импровизирана „арка” – двама души я държаха високо на изхода от двора на аязмото.

С това завърши тазгодишното пребиваване в местността Клувията на Чудотворната богородична икона на Бачковския манастир и тя бе върната обратно в обителта.

Вижте и снимки от литийното шествие:

Подобни статии

Top