Вижте как ще бъде отбелязан празникът на Гарнизон Пловдив

гарнизон Пловдив

Шествие и заря за празника на гарнизона

Отново шествие на всички видове войски в пловдивския гарнизон ще премине по Главната днес. Поводът е 4 юли – празникът на гарнизона, който се чества за трети път, след като бе възроден преди две години.В честването ще се включат военнослужещи и служители от военните формирования на Българската армия от гарнизон Пловдив: 68-ма бригада „Специални сили“, Трета авиобаза – Граф Игнатиево, 24-та авиобаза – Крумово, 110-ти Логистичен полк и 91-ви Инженерен батальон, Втора зона за управление и наблюдение, регионална служба „Военна полиция”, Военна болница – Пловдив, Военен съд, Военна прокуратура, Военното окръжие и други по-малки формирования.

5-годишният Даниел посрещна шествието на военните в Пловдив (СНИМКИ)

Датата е много важна за гарнизона, тъй като 4 юли (по стар стил 21 юни) е денят, в който през 1913 година българската армия побеждава сръбската армия в битката при Криволак по време на Междусъюзническата война (1913 г.). Именно затова той е обявен през 1926 година за празник на Втора тракийска дивизия и подразделенията в състава ѝ със заповед от 1915 г., препотвърдена със заповед на министъра на войната от 1926 г. След 1945 г. бойният празник на поделенията от Пловдивския гарнизон е забравен и остава само споменът за военните победи и парадите на площада в памет на достойните пловдивски воини до възстановяването му през 2016 г.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще присъства днес на честването, съобщиха от Министерство на отбраната.

Ето и програмата за празника:

18.00 часа – начало на шествие на представителни блокове на военни формирования от Гарнизон Пловдив – от бул. „Шести септември“ – по пешеходната зона – до пл.“Централен“.

18.30 часа – Заупокойна молитва – на пл. „Централен“

18.40 часа – Поднасяне на венци и цветя пред паметника на военнослужещите, доблестно изпълнели воинския си дълг /Паметника на Гюро Михайлов/

19.00 часа – тържествено събрание-концерт

21.15 часа – тържествена проверка/заря

Подобни статии

Top