Вижте каква е COVID-обстановката в Карлово

Временната комисия за COVID-обстановката към ОбС – Карлово проведе редовно заседание

65 пациенти са се лекували през COVID-отделението на Карловската болница до 24 февруари, а от началото на месеца до 23 февруари през COVID-кабинета са  преминалиобщо 120 пациенти. Това съобщи днес управителят на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ – д-р Христо Пелев по време на заседание на временната комисия за COVID-обстановката към Общинскис ъвет Карлово.

Д-р Пелев допълни, че у нас в момента най-разпространен е британският щам на вируса. Заради по-опасните – бразилския, калифорнийския и южноафриканския щамове, които вече са засечени в съседни на България държави, единственият превантивен начин е имунизирането, стана ясно на заседанието.

В Медицински център 1 продължава имунизирането по график желаещите от първа и втора линия. До момента имунизираните са 184, реимунизация е направена на 30 от тях, информира управителят на центъра д-р Атанас Юнаков и допълни, че манипулациите ще продължат, докато има ваксини. В момента в Медицинския център има още 67 дози, при двойно повече желаещи да се ваксинират. Предстои имунизация на членовете на секционните избирателни комисии.

120 души са се ваксинирали при четирима семейни лекари

Четиримата общопрактикуващи лекари, които на 23 и 24 февруари имунизираха желаещи свои пациенти, са ваксинирали 120 човека, съобщи д-р Стоянка Делевска – председател на Постоянната комисия по здравеопазване, социални дейности и екология в Общинския съвет.

Всички медици, участвали в заседанието, бяха единодушни, че не са констатирали алергични реакции след поставяне и на двата вида ваксина.

Има недостатъчно снабдяване с ваксини – проблем, който не може да бъде разрешен от местната власт, коментира кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. Той още веднъж препоръча на желаещите да бъдат имунизирани, да се запишат при своите лични лекари и да получат обратна информация за ден и час за манипулацията. Които нямат общопрактикуващ лекар, трябва да се обадят в общинската болница. В лечебното заведение е създадена организация и записването се прави на телефони 0335/ 90-803; 0335/ 90-804 и 0335/ 90-826, всеки работен ден от 9:00ч. до 16:00 часа.

Д-р Кабаиванов запозна присъстващите на заседанието с действията, които предприе за разкриване на „зелен коридор“ за имунизации в Карлово. „Опасността от разпространение на заразата не е отминала, ето защо призовавам всички да спазват противоепидемичните мерки“, апелира д-р Емил Кабаиванов.

Подобни статии

Top