Вижте какви присъди получиха собствениците на малтретирани питбули

Пловдивският районен съд призна за виновни 50-годишният Иван Иванов и 25-годишният Константин Иванов за отглеждане и трениране за боеве на 50 питбула.

Иван Иванов получи 2 години лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок и 4 000 лева глоба. Константин Иванов бе осъден на 1 година лишаване от свобода и 2 000 лева глоба.

Съдът им отне и 41 кучета, които ще бъдат дадени на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Собственици на питбули на съд, отглеждали ги за кървав бой

Припомняме, че срещу двамата бе повдигнато обвинение в това, че от началото на 2012 година до 29 октомври 2016 година в двора на производствено четириетажно хале в Пловдив са отглеждали и тренирали за боеве 50 питбула.

В продължение на почти пет години, до октомври 2016-та, в двор и производствена база в Кършияка, Константин Иванов и Иван Иванов отглеждали и тренирали 50 кучета.

Животните били отглеждани и дресирани в нехуманни условия, прилагани са им специално изготвени хранителни програми, третирани са с медикаменти за увеличаване на мускулната маса и сила, като например „метан“, „тестостерон“ и „декадурабулин“.

На място разследващите са открили и  два дървени клина, които по принцип служат за разчленяване на челюстите на животните. По тях е била открита кръв.  Монтирана е била осветителна система, включваща прожектор на висока стойка, насочен към заграждението.

По делото са разпитани свидетели, назначени и изготвени няколко експертизи с участието на ветеринарен лекар и специалист етолог. Последният при изготвянето на експертизата е изследвал поведенческия модел на иззетите питбули.

От момента на изземването на кучетата по съответния законен ред те се отглеждат в Зооветеринарния комплекс в Пловдив.

Днес бе направен оглед на кучетата там от съда, адвокатите, прокурорът по делото и подсъдимия Иван Иванов. Установено бе, че останалите в кучкарника животни са в добре отглеждани от общинското предприятие и са в добро състоя състояние.

Подобни статии

Top