Вижте какво каза президентът Румен Радев на пловдивските студенти (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев изнесе днес лекция на тема „Ценности, лидерство, образование в демократичното общество“ пред студентите от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Радев: Ще подкрепя всяко движение, което работи за демократическите принципи (ВИДЕО)

В България е необходима политическа среда, която да осигури широка, реална и ефективна представителност на гражданите в управлението и да не допуска безконтролност при упражняването на властта. Ускореното икономическо и социално развитие на страната няма как да се случи, без да бъде решен проблемът за субектността на властта и кой я упражнява. В институциите трябва да влязат високообразованите и достойните, а не послушните. Това заяви президентът Румен Радев на срещата със студентите.

Държавният глава благодари на организаторите за възможността да бъде част от дебата за бъдещето на България, в който участват активно младите хора у нас, и оцени високо приноса на висшите училища за изграждането на модели на публично гражданско поведение.

По думите на президента днес обществото ни има проблем не само с користта, но и с опростачването на политическия живот, които ни връщат назад в икономическото и социално развитие, покваряват обществения морал и ни отдалечават от цивилизования свят и надеждата за изграждане на просветено, справедливо, съпричастно и проспериращо общество.

„Образованието в една страна е от ключово значение и със своите възпитателни функции. Наред с усвояването на важните научни дисциплини, усвоявате ежедневно и най-важната наука – тази да бъдете свободни граждани, да се вълнувате, да мислите и да дебатирате”, подчерта Румен Радев. Президентът призова младите хора да се развиват като добри специалисти, но и да отстояват своята  активна гражданска позиция.

„Ежедневно слушаме за стабилност, икономически ръст, усвоени евросредства, а в същото време незадоволството в обществото расте и протестите са ежедневни. Каквито и позитиви да се изтъкват, от отсрещната страна са унизителни пенсии и милионите бедни. Страната ни не само заседна устойчиво на дъното на Европа, но и се откъсна далеч назад от бившите социалистически страни, с които преди години споделяше сходни условия”, каза в лекцията си държавният глава.

България се нарежда до страните от Субсахарска Африка

Президентът посочи още, че по редица ключови показатели – доходи, социално неравенство, престъпност, корупция, агресия, смъртност, свобода на словото и качество на живот, България се нарежда до страните от Субсахарска Африка и все по-трудно се вписва в „европейския пейзаж“.

„България провали почти напълно възможностите, които предоставяше членството в ЕС. Много и разнообразни са причините за днешното състояние на страната. В основата на повечето от тях стоят неравенствата и бедността. Ако искаме да намерим работеща формула за бъдещето на България, трябва да намерим отговор на въпроса: Защо и как стигнахме дотук?”, попита държавният глава.

Румен Радев припомни за проведената наскоро по инициатива на президентската институция кръгла маса на тема „Неравенства и бедност в България“, в която  участваха представители на изпълнителната власт, работодателски и синдикални организации, университетски преподаватели и учени от Българската академия на науките. На форума бяха изнесени доклади и тревожна статистика за състоянието на системите на образованието, здравеопазването, икономиката, данъчния и социалния модел в страната.

„Чуха се разумни предложения. Често се изразяваше убеденост, че ако пипнем пропорциите в бюджета или ако променим данъчните ставки, или механизма на клиничните пътеки, нещата в България ще се оправят. Слушайки всички тези безспорно верни и полезни неща, си дадох ясна сметка, че проблемът не е в борбата за цифрите”, заяви Румен Радев.

1 2

Подобни статии

Top