Вижте какво ще е разпределението на депутатските мандати в Пловдив на първо четене

По трима депутати ще имат ГЕРБ и ИТН и в града, и в областта

След като „Има такъв народ“ спечели Пловдив, партията на Слави Трифонов ще има трима депутати от града под тепетата. Това ще бъдат водачът на листата Тошко Йорданов, Антоанета Стефанова и Димитър Гърдев.

ГЕРБ ще има също трима народни представители – водачът Бойко Борисов, Иван Тотев и Радомир Чолаков. Ако Борисов влезе в парламента от столицата, третото място ще заеме Пенчо Малинов.

Двама депутати ще има Демократична България и това ще са Христо Иванов и Ивайло Старибратов. Причината е, че Старибратов изпреварва Манол Пейков с преференциите си, тъй като е събрал 1842 от гласовете на пловдивчани.

Третата сила в града – Демократична България, чието доверие в цифри е 16,54 %, ще има двама свои представители в НС от Пловдивската си листа. В нея заради 1842 преференции третият Ивайло Старибратов изпреварва вторият Манол Пейков, но се предполага, че и двамата ще са колеги в парламента, тъй като водачът Христо Иванов може да избере, като през април, да влезе от София. Ако Христо Иванов избере да влезе в народното събрание от София, Пейков обаче също ще бъде депутат.

БСП също ще има двама народни представители – проф. Иво Христов и Илия Гатев.

„Изправи се! Мутри вън“, която е шеста политическа сила под тепетата, ще има един депутат – адвокат Николай Хаджигенов. Ако той също влезе от столицата, пловдивският депутат ще е Мария Капон.

В Пловдив област вероятното разпределение на 11-те мандата ще бъде следното:

По три мандата ще имат ГЕРБ и ИТН. От ГЕРБ това ще са Дани Каназирева, Димитър Янев, който събра 2733 преференции и Младен Шишков, който бе втори в лиснтата, но има и 2386 преференциални гласа. От ИТН в парламента влизат  Тошко Йорданов, Танер Тюркоглу и Лъчезар Бакърджиев. Ако водачът на листата влезе от Пловдив, третият депутат от областта ще бъде Васил Апостолов.

БСП ще бъде с двама депутати и това ще са Манол Генов и Веска Ненчева от Карлово, която събра 3104 преференции и измести втория в листата Светлозар Славчев.

С по един народен представител щебъдат ДПС, Демократична България и „Изправи се! Мутри вън!“. Това ще са водачите на листите – Рамадан Аталай, Вализар Шаламанов и Румен Йончев.

Подобни статии

Top