Вижте колко алкохол е нужен, за да се напиете до смърт

С вино и бира не можете да се напиете до смърт и да искате

Руското здравно министерство разпространи препоръки до руснаците, според които, ако искат да живеете здравословно, мъжете трябва да пият не повече от 150 мл, половин литър вино и 1,3 литра бира на месец. А жените – още по-малко.

С вино или бира няма как да се напиете до смърт, тъй като максималната доза от тези алкохолни напитки е прекалено голяма и не може да бъде изпита наведнъж. За това съобщава руският портал Live.ru, позовавайки се на Департамента по обществено здраве и комуникация към руското Министерство на здравеопазването.

Така, според здравните експерти, за да се усмъртите с алкохол, трябва да изпиете наведнъж 400 милилитра чист етанол. Тази доза съответства на един литър водка, 3,3 литра вино или 8,9 литра пиво.

„Очевидно е, че такава доза по-бързо се приема чрез концентрати (водка или уиски), а да се изпие смъртоносна доза алкохол, употребявайки вино или бира, е невъзможно“, уточняват от здравното ведомство на Руската федерация.

Редовното пиене на водка съкращава живота с до 10 години

Този извод на министерството е подкрепен от проведено изследване, което доказало, че при употреба на високоалкохолни спиртни напитки, има по-висок риск за здравето. В проучването са участвали повече от 10 хиляди руснаци. То доказало, че редовното пиене на водка съкращава живота с 9-10 години.

За да не се стига дотам, в здравното министерство посъветвали мъжете да пият не повече от 60 мл етанол на месец, а жените – не повече от 50 мл. Експертите уточнили, че ако изпиете 100 мл етанол, това ще доведе до сериозен риск за здравето ви.

Снимка: shkolazhizni.ru
Превод: DCNEWS

Подобни статии

Top