Вижте министрите в проектокабинета на Кирил Петков

Мотото на този кабинет ще бъде „Нулева толерантност към корупцията“, заяви Кирил Петков при представянето на кабинета

„Продължаваме промяната“ и коалиционните партньори представиха структурата и състава на Министерския съвет. Самото правителство трябва да бъде гласувано в понеделник, 13 декември, на извънредно заседание на Народното събрание, съобщи БНТ.

Кирил Петков каза на брифинга в парламента, че има специален анекс в споразумението за първите законодателни действия – приоритет ще бъде цената на електроенергията, както на битовите потребители, така и за бизнеса, да бъдат в цената на допустимото. Второто е борбата с COVID кризата – да няма последващи вълни, да се повиши нивото на ваксинация. Законът за КПКОНПИ, защото той дава възможност за първи реални стъпки в посока съдебна реформа, каза Кирил Петков. Всеки министър идва със свой екип. Комисиите в НС ще бъдат от друга квота, а не каквато е министерската.

„Аршинът към министрите ще е един към всички, очаква се да бъдат един отбор, който да решава общите задачи. Ще има непрестанна комуникация между коалиционните партньори“, увери Кирил Петков.

„Пропорцията при разпределението на министерските постове ще бъде спазена и при областните управители“, допълни още Кирил Петков.

Ето предложения кабинет:

Кирил Петков – кандидат за премиер

Кирил Петков завършва финанси в Университета на Британска Колумбия във Ванкувър и магистратура по бизнес администрация в Харвардския университет, където е класиран в топ 10% на своя випуск.

Петков е предприемач, който развива проекти в областта на иновации с висока добавена стойност, има успешен бизнес в разработването на пробиотици и биотехнологии.

Кирил Петков е един от основателите на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към СУ „Св. Климент Охридски“, афилииран с Харвардския университет. В Центъра преподава икономическо развитие и микроикономика на конкурентоспособността.
През 2018 година Петков създава за българските студенти от природонаучните дисциплини Центъра за приложни изследвания и иновации в природните науки (CASI) в Биологическия факултет на Софийския университет.

Кирил Петков е министър на икономиката в първия служебен кабинет на Стефан Янев от 12 май 2021 до 15 септември 2021. Семеен, с три деца.

Асен Василев – предложен за вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите

Асен Василев е завършил икономика в Харвард и е специализирал бизнес администрация и право в Harvard Business School и Harvard Law School.

Съосновател и директор е на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност. Преподавател е в програмата за икономически растеж и развитие, афилиирана със Софийския университет “Св. Климент Охридски” и с Центъра за стратегии и конкурентоспособност в Harvard Business School.

От 1999 г. до 2004 г. Асен Василев работи като консултант в Monitor Group в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка. Ръководи проекти за маркетинг и стратегическо развитие на големи международни компании в телекомуникационната индустрия, енергетиката, минното дело, застрахователната индустрия и в редица големи производители на потребителски стоки.

Той е министър на икономиката, енергетиката и туризма в състава на служебното правителство на Марин Райков от март 2013 г. до 29 май 2013 г. Заема поста министър на финансите в първия служебен кабинет на Стефан Янев от 12 май 2021 г. до 15 септември 2021 г., назначен от президента Румен Радев.

Корнелия Нинова – предложена за вицепремиер по икономика и индустрия и министър

Завършва средно образование в Национална гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) „Константин Кирил „Философ“.

Завършва висше образование в СУ „Климент Охридски“ – Юридически факултет. Има юридически опит като следовател и юрисконсулт и управленски – като заместник-министър на икономиката.

Народен представител в 41-ото, 42-ото, 43-ото, 44-ото, 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание. Председател на парламентарната група на “БСП за България“ в 44-ото, 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание. Била е член на комисията по икономика, член и председател на комисията по социална политика. Председател на БСП от 2016 г.

1 2 3 4 5 6 7

Подобни статии

Top