„Вижте наш’та калиница, колко е красива тя…“ Малки булки изпълниха Асеновград на Еньовден (СНИМКИ и ВИДЕО)

Пременени в бели сватбени одежди, с диадеми и чадърче в ръка, стотици малки момиченца шестваха из станимашките калдъръми на празника Еньовден.

По стара вековна традиция Асеновград отбелязва празника с уникалния обичай Калиница. Калиница означава хубавица, малка мома, красавица. В Асеновград образът на Калиница се отнася към този на малката Богородица, чието въведение в Храма е била, когато е била на три години.

Още от ранни зори калиничките се събраха в двора на храм „Свети Николай”, за да участват в празничната литургия по случай Еньовден.

Тази година най-малката булка беше осеммесечната Бояна. В храма тя пристигна със своята баба. Облечена в булчинска премяна и както повелява традицията, Бояна беше въведена официално в  храма.

 

След богослужението в църквата малките булки и техните родители се отправиха в литийно шествие до параклиса „Въведение Богородично” .

След това слънчевите невести шестваха с прекрасните си тоалети из централната част на Асеновград, под съпровода на представителния духов оркестър на Военно-въздушните сили.

Всяко дете получи подарък и грамота от Община Асеновград, а тържеството продължи с празнична музикална програма в централния парк на града. 

Следобед ще бъде  избрана най-хубавата калиничка,  Това ще стане по време на конкурса „Мини Мис и Мини Мистър Асеновград“ за деца от 4 до 14 годишна възраст.

1 2

Подобни статии

Един коментар

Top