Вижте новия начален удар на Гришо! (ВИДЕО)

Промяната може да окаже влияние по отношение на увереността на Димитров при вкарването на първи сервис

Григор Димитров е променил движението си при изпълнение на начален удар. Това показва сравнение между това как вкарва сервис пред 2019 година и как го прави на последната си тренировка – тази с Новак Джокович в Белград.

Основното нещо, което се забелязва при коригираната подготовка за вкарване на топката в игра на най-добрия ни тенисист, е по-компактното движение, пише tenniskafe.com.

След хвърлянето на топката, сервиращата ръка не се изтегля назад, заради което през годините Григор беше обект на критики от треньори, според които това нарушаваше баланса му. В Белград се вижда, че водещият ни тенисист е „елиминирал“ едно от движенията при „стария“ сервис, и веднага застава в т. нар. „trophy position“ – позицията на тялото след като топката е поднесена и преди ракетата да започне да слиза зад гърба на състезателя.

Дясната ръка на Димитров е позициониране и на 90 градуса спрямо тялото му, преди да българинът да бъде в „trophy position“ и да продължи движението при изпълнение на сервис.

Промяната в началния удар може да окаже влияние по отношение на увереността на Димитров при вкарването на първи сервис. В повечето случаи по-компактното движение е равно по-добър баланс и на по-голям процент първи начални удари в полето. Това може да изиграе особено важна роля, в моменти, в които Григор е под напрежение.

Иначе новостта не е толкова голяма новина, тъй като топ играчите непрекъснато нанасят корекции по отношение на техниакта си, включително на тази на сервис.

Въпросът е, че за такива корекции трябва време и те в повечето случаи стават факт между сезоните. Благодарение на карантината обаче Димитров е имал над два месеца за подобрение – нещо, за което вече говори:

„Прекарах доста време и на корта и имах време да работя върху някои аспекти от играта ми. Миналата година бях контузен по това време и нямаше как да тренирам. Малко по малко се приспособих към условията по време на карантина“, каза Григор в едно от интервютата си от Калифорния.

„Истината е, че всеки ден се радвам, че ще съм на корта. Искам да си поставям правилните цели – те може да са работа върху сервиса, ретура, каквото и да усещаме, че трябва да се работи върху съответния ден. Може и да нямаме голяма цел – турнир, за който да се готвим, но всеки ден си поставям малки цели“.

За последно най-добрият ни тенисист игра на официален турнир на Abierto Mexicano de Tenis MIFEL, където имаше своите шансове в равностоен сблъсък със световния №2 Рафаел Надал, но не се възползва от тях и отпадна на полуфиналите на турнира. Матадора се наложи с 6-3, 6-2 за час и 40 минути.

С променен сервис, Григор се завръща в Белград и Задар на мини тура Adria Tour – демонстративни надпревари, организирани от Новак Джокович.

Откриването на надпреварата в сръбската столица ще започне в 17:00 ч. българско време в петък, след което ще има специални събития за деца и музикална програма, а денят ще завърши с тегленето на жребия. Очаква се то да приключи до 20:30 ч.

В събота двубоите започват от 15:00 ч., като в дневната сесия ще се проведат четири. В 20:00 ч. следва вечерната сесия с още 4 мача.

В неделя програмата е сходна – в 15:00 ч. започва дневна сесия с четири сблъсъка, след което в 20:00 ч. ще е време за финала. Церемонията по награждаването ще бъде в 22:30 ч.

Подобни статии

Top