Вижте окончателното разпределение на мандатите в Пловдив и областта

ДПС също получава мандат под тепетата, БСП остава само с един депутат

ЦИК публикува разпределението на мандатите по избирателни райони. Така вече е ясно окончателното разпределение на депутатските места в Пловдив град и Пловдив област.

В Пловдив по трима депутати ще имат „Има такъв народ“ и ГЕРБ-СДС. За ИТН най-вероятно това ще бъдат водачът на листата Тошко Йорданов, Антоанета Стефанова и Димитър Гърдев. За ГЕРБ-СДС се очаква в парламента да влязат водачът Бойко Борисов, Иван Тотев и Радомир Чолаков. След като искането на Борисов да освободи двата мандата – в Пловдив и София, не бе уважено от ЦИК, се очаква да стане ясно откъде влиза в парламента лидерът на ГЕРБ. Ако той освободи първото място в Пловдив и влезе от столицата, третият депутат от ГЕРБ ще бъде Пенчо Малинов.

Два мандата печели Демократична България. Така на първо четене от Пловдив влизат водачът на листата Христо Иванов и Ивайло Старибратов, който получи 1842 преференции и изпревари втория в листата Манол Пейков. Ако обаче Иванов влезе в Народното събрание от столицата, и Пейков ще е депутат.

След окончателното преразпределение на мандатите по системата Хеър-Ниймайер, БСП в Пловдив остава само с един депутат – проф. Иво Христов. Мандат обаче получава и ДПС, въпреки ниския си изборен резултат под тепетата. Така от Пловдив в парламента влиза водачът на листата на ДПС – Танер Али.

В Пловдив област разпределението на 11-те мандата е както следва:

От ГЕРБ влизат трима народни представители  и това са водачката Дани Каназирева, Димитър Янев от Асеновград, който има 2733 преференции и Младен Шишков, който пък бе втори в листата, но също има и 2386 преференциални гласа.

От ИТН също влизат трима депутати и това ще са Тошко Йорданов, Танер Тюркоглу и областният координатор Лъчезар Бакърджиев от Карлово. Ако Йорданов влезе от градската листа – в парламента ще е секретарят на Бачковския манастир – Васил Апостолов.

БСП ще бъде с двама депутати и това ще са Манол Генов и Веска Ненчева от Карлово, която събра 3104 преференции и измести втория в листата Светлозар Славчев.

С по един народен представител ще бъдат ДПС, Демократична България и „Изправи се! Мутри вън!“. Това ще са водачите на листите – Рамадан Аталай, Вализар Шаламанов и Румен Йончев.

Подобни статии

Top