Вижте първата и единствена пресконференция на спасените деца в Тайланд (ВИДЕО)

Чудото стана – 12-те малки футболисти и техният треньор са добре, изписани са от болницата и се завръщат към обикновения си живот

Тайландските деца и техният треньор, които бяха спасени след две седмици престой в наводнена пещера, дадоха своята първа и вероятно последна пресконференция. След организираната медийна проява те ще побързат да се върнат към нормалния си живот.

„Това е чудо! Никога не се предавайте. Борете се!“ – най-силното послание, отправено към света от тайландско момче, се превърна в емблема на пресконференцията, организирана в Чианг Рай.

Децата напуснаха болницата ден по-рано от предвиденото, след като лекарите прецениха, че всички спасени са укрепнали достатъчно. Момчетата дори демонстрираха, че са в добра форма в началото на първата си публична поява.

Те бяха облечени в екипите на футболния им клуб „Диви глигани“ и размениха няколко паса преди да седнат на скамейките. Въпросите бяха изпратени предварително. Цялата организация следваше логиката, че преживяното е временна сензация за медиите, но за момчетата е трудно преодолима травма.

Как са се чувствали след първите девет дни в мрак и неизвестност? „Много ме беше страх. Мислех, че никога няма да изляза навън“. Естественият отговор на един от най-малките. Последван от обясненията на други момчета – че не са разчитали на никаква храна, че всички са умеели да плуват и че определят спасението си като чудо.

Медийният интерес едва ли ще се задоволи само с тези обяснения. Но новият губернатор на провинция Чианг Рай е категоричен: момчетата ще се върнат у дома и ще се опитат да живеят нормално, без повече интервюта.

Опитите за пренебрегване на забраната ще бъдат наказвани в съответствие с тайландските закони за защита на децата. Иначе местните власти насърчават интереса към пещерата, която се превръща в желана туристическа дестинация след уникалната спасителна операция. Вече има планове за строежа на музей и разполагането на системи за безопасност за бъдещите посетители.

Снимка: Getty Images

Подобни статии

Top