Вижте победителите в конкурса за иновации на АГРА, ВИНАРИЯ И ФУДТЕХ 2022 - DC news

Вижте победителите в конкурса за иновации на АГРА, ВИНАРИЯ И ФУДТЕХ 2022

Научните изследвания и иновациите са инвестиция в бъдещето.

Под това мото снощи премина официалната церемония за връчването на наградите в конкурса за иновации. Тринадесетото издание на събитието се проведе в зала „Пловдив“ на Международен панаир Пловдив. 49 продукта, научни разработки и технологии на 26 фирми и 11 научни института  участваха в десетте раздела на конкурса тази година.

По традиция в началото на церемонията Академичният съвет на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите връчи наградата „Учен на годината в областта на аграрните науки”. Приза получи доц. д-р Димитър Якимов от Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите – Филиал Велико Търново, за разработка на модел за състав за терапия на коронавируси чрез повишаване на хранителната стойност на продуктите. Плакета и грамотата на доц. Якимов връчи зам.-ректорът на ВУАРР проф. д-р Златка Григорова, която отбеляза специалния принос на призьора в областта на биотехнологиите.

В категорията „Машини и инвентар за растениевъдството“ плакет и диплом за иновативен продукт получиха две компании: ПЛЕВЕН АГРОКОНСУЛТ ЕООД България с продукт „Машини и багове за съхранение на зърно и фураж“ и GRANIT PARTS (подизложител на POSTRADE) за продукт „PROBOSS СЕДАЛКА AS3520 ВЪЗДУШНО ОКАЧВАНЕ SEAT AS3520 AIR SUSPENSION3“. Двата продукта са с немско производство и качество, а наградите връчи доц. д-р Сава Табаков – декан на Факултета по лозаро-винарство в Аграрния университет – Пловдив.

Проф. Ангел Ангелов от Университета по хранителни технологии връчи призовете в категорията „Технологии на растениевъдството“.

Плакет и диплом получи „ФИАММА“ ЕООД за продукта „Култиватор-сечка SACHO Geacut“, произведен от испанската компания „TMC CANCELLA“. С диплом бе отличена и българската фирма „ПРИДИСТИК“ ЕООД – 2 за иновативния продукт „GRAS системи за умно земеделие“, който е на световно ниво за прецизни агрорешения.

В раздела „Машини и инсталации за животновъдството“ плакет и диплом за иновативен продукт получи „АГРИТОП“ ЕООД за система за вертикално повдигане, която рационализира и улеснява фермерите. Наградата връчи доц. д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив. Той даде отличието и в раздела „Технологии за животновъдството“ на фирма „ОЛТЕК БЪЛГАРИЯ“ ЕООД за продукт „Система за контрол и управление на храненето“.

Проф. д-р Димитър Греков връчи отличията в раздела „Сортови семена и посадъчен материал“. Плакет и диплом получи Овощарският институт – Пловдив за нов сливов сорт ПАГАНЕ. С диплом за иновативен продукт бяха отличени Институтът по зеленчукови култури „Марица“ за краставица ТЕРЕЗА и Институтът по царевица – Стара Загора, за царевични хибриди Кнежа 573, Кнежа 575 и Кнежа 651.

1 2

Подобни статии

Top