Вижте защо една датчанка предпочете Пловдив пред Копенхаген!

Вижте защо една датчанка предпочете Пловдив пред Копенхаген!

Лесно ли е да се прави винен туризъм у нас?

И как една млада датчанка показа, че България е добро място за винени турове и може да докара почитатели на виното от цял свят, за да опитат българския гроздов елексир?

Ще ви разкажем историята на Зина Соренсен – една млада дама, избрала да живее в слънчевия Пловдив, вместо в северния Копенхаген. От почти три години тя живее под тепетата, а следващата пролет ще стане пловдивска снаха.

Зина е от малкото морско градче Solrød Strand.

То се намира на остров Зеланд (Шеланд) и не е много далеч от столицата Копенхаген. Буквалният превод на името означава Слънчевочервен плаж.  Хубавата зеленоока датчанка обаче, е живяла там не чак толкова много – само, докато завърши прогимназия и гимназия. Родителите ú са пътешественици. Работата на баща ú била свързана с корабната логистика и двамата отгледали децата си по корабите.

Веднага след като завършва гимназия, Зина отива да учи хотелиерски мениджмънт в Дубай, където остава четири години. След това работи в хотели в Близкия изток, а после решава да продължи с магистратура и заминава за Швеция. В университета в Лунд се среща с Васил Златев от Пловдив. Двамата се запознават през 2012 година и оттогава са заедно. Но българският ú приятел завършва магистратурата си една година преди нея и се прибира у дома. Така Зина се запознава с България и стъпва на пловдивска земя.

„Хареса ми Пловдив и накрая на магистърската програма, реших да направя дипломна работа на тема: „Виненият туризъм в България като средство за устойчиво развитие на селските райони“, разказва Зина.

За нея винените турове са начин да се развива алтернативен туризъм

у нас. До 2013 година този туризъм почти не бил развит в България. При проучването си за бъдещата дипломна работа, Зина установила, че в нашата страна туристите идват заради морските курорти през лятото или заради ски курортите през зимата. „Но в страната ви има потенциал и за други видове туризъм, а тъй като много харесвам виното, реших да пиша за винения туризъм и дали той би могъл да бъде средство за просперитет на селските райони“, обяснява тя.

Така с Васко посещават 14 местни винарски изби. Оказва се, че собствениците им определено биха искали да имат повече посетители. А това пък кара Зина и Васил да се замислят дали не биха могли да развиват винен туризъм в България. Така те правят собствена компания, с надеждата един ден да работят само в тази ниша.

Междувременно младата датчанка започва работа

в туристическа агенция в Пловдив. След създаването на собствена фирма обаче, тя се впуска изцяло в приключението „винени турове“.

„В тях включваме не само дегустации на вино, но запознаваме туристите с българската кухня, историята и културата на България“, обяснява Зина, според която качеството на българските вина и кухня, а също богатата история и култура, правят бизнеса им все по-успешен.

1 2

Подобни статии

Top