ВКС потвърди: 3 години затвор за Иванка Ройдова!

Отмениха условната й присъда

Върховният касационен съд остави в сила решение на Апелативен съд – Пловдив, с което е изменена присъдата на И. Р. и е приведена в изпълнение.

Пловдивският апелативен съд отмени условната присъда на подсъдимата И. Р., като вместо това постанови тя да изтърпи ефективно наложеното й наказание от три години лишаване от свобода при първоначален общ режим.

И. Р. е призната за виновна в извършването на престъпление по чл. 142, ал. 5 от НК за това, че през периода от 14.03.2016 г. до 18.03.2016 г. в с. Бачково, с. Брани поле, с. Белащица и в гр. Пловдив е подбуждала служител под прикритие да отвлече  брат й С. Р. и за шест отделни престъпления по чл. 117, ал. 2 от НК за това, че на 18.03.2016 г.  на същите места, без Бачково,  умишлено е склонявала служителя под прикритие да умъртви брат й,  неговите деца Г. Р. и Г. К., двама от внуците му и зет му. Всички престъпления са извършени от подсъдимата с користна цел – премахвайки брат си и неговите наследници, тя да получи наследството на починалия си баща си, който живял и работил в САЩ.

Пловдивският апелативен съд прецени, че признава подсъдимата И. Р. за невинна в това на 14.03.2016 г. в с. Бачково, обл. Пловдив да е подбуждала /умишлено е склонявала/ другиго – служител под прикритие  към убийство – умишлено да умъртви с користна цел С. Р. и още пет души, негови роднини  и я оправдава само в тази част от повдигнатите й обвинения.

Всички престъпления са извършени от подсъдимата с користна цел –тя да получи наследството на починалия си баща си, който живял и работил в САЩ.

За всяко от деянията  законът  предвижда от една до шест години лишаване от свобода. При определяне на наказанието й, са взети предвид чистото съдебно минало и възрастта на подсъдимата. Същевременно е отчетено, че И. Р. е извършила престъпления спрямо свои най-близки родственици. Проявила е изключителна упоритост за намиране на извършител на престъпните си намерения, като е търсила такъв от престъпния контингент. Предала на служителя под прикритие  лист с написани от нея координати на „поръчаните“ си роднини и лично го е завела, за да покаже местонахождението им в гр. Пловдив. Заплатила му е предварително 3 000 лв. с обещанието, че ако роднините й бъдат елиминирани, ще му заплати още 10% от наследството, оставено от баща й в САЩ, което според нея възлизало на около 4 милиона щатски долара.

Фактите и обстоятелствата, при които са извършени множеството престъпления мотивират апелативните съдии да приемат, че  условното осъждане на подсъдимата от окръжния съд с пет годишен изпитателен срок, макар и да е в максималния му, предвиден от закона размер, не е достатъчно за постигане на целите на наказанието. За това Апелативният съд е заменил условната присъда с реално наказание от 3 години лишаване от свобода. Върховният касационен съд е потвърдил решението, което е окончателно.

Подобни статии

Top