ВКС потвърди 5-годишна присъда за опит за убийство на горски стражар във Велинградско - DC news

ВКС потвърди 5-годишна присъда за опит за убийство на горски стражар във Велинградско

Горският стражар заварил бракониера да сече дърва в гората край Драгиново

Върховният касационен съд остави в сила произнесена от Пловдивския апелативен съд присъда, с която подсъдимият А. М. е осъден  на пет години лишаване от свобода за опит за убийство на горския стражар Б. К.

Пазарджишкият окръжен съд е признал А. М. за невинен за извършване на опита за убийство и го е осъдил на 2 години условно с изпитателен срок от 5 години и глоба от 2 000 лева за  незаконно притежаване на оръжие  и за това, че отсякъл 10 дървета край село Драгиново, Велинградско, без да има разрешително за това.

Делото в Пловдивския апелативен съд е образувано по протест на Окръжна прокуратура – Пазарджик срещу присъдата на Окръжен съд – Пазарджик.

След подробен анализ на становищата на страните, разпити и съдебни експертизи, Пловдивският апелативен съд отменя присъдата на А. М., с която е  обявен за невинен относно опита за убийство. Уважава протеста на прокуратурата и признава подсъдимия за виновен в опит умишлено да умъртви горския стражар, като го осъжда на 5 години лишаване от свобода.

На 03.07.2020 г. през нощта в местността „Крайка“ в землището на с. Драгиново, Община Велинград, подсъдимият е бил заварен от пострадалия да реже незаконно дървета с моторна резачка. Осветил го с фенерче и попитал какво прави. В отговор подсъдимият извадил пистолет и стрелял по пострадалия, който успял да се скрие зад едно дърво. Като  свършили патроните подсъдимият побягнал. Горският го настигнал и двамата се сборичкали. Пострадалият ударил с пистолета горския по главата, причинявайки му нараняване, дори в един момент се опитал да пали моторната резачка и само възпроизведените изстрели с газовото оръжие, носено от пострадалия Б. К., го накарали да се отдалечи от местопроизшествието. По-късно е бил заловен.

Върховният касационен съд приема, че изводите на Пловдивския апелативен съд относно опита за убийство, извършен А. М. , са правилни и обосновани.

Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Подобни статии

Top