ВКС потвърди 5-годишната присъда на Синбад, убил Божидар заради момиче

Първоначално Синбад получи 7 години затвор от Окръжния съд, но присъдата бе намалена от Апелативния

Петгодишна присъда за убийство, постановена от Пловдивския апелативен съд спрямо 33-годишния Никола Камберов с прякор Синбад, е потвърдена изцяло от Върховния касационен съд и влезе в сила. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативния съд.

Камберов е признат за виновен в това, че на 13.12.2003 г. в кв. Стилипиново, Пловдив, като непълнолетен (тогава е бил на 16 години), но като е разбирал свойството и значението на извършеното и ръководил постъпките си, умишлено е умъртвил с нож Божидар Моллов, като убийството е извършено по особено мъчителен за жертвата начин.

Студени досиета: Разкриха убийство в Пловдив с 14 г. давност (ВИДЕО)

Припомняме, че тогава Моллов забелязал в паркиран автомобил бившата си приятелка. Нахвърлил се върху шофьора с юмруци. Тогава пътуващият на задната седалка Синбад излязъл от колата и  започнал да бие и Моллов. В разгара на схватката той извадил нож и с него пробол в гърба жертвата си, след което го изоставил. Върнал се в колата при приятелите си и всички се разбрали да пазят в тайна случилото се. Раненият потърсил помощ в съседния блок, но когато бил откаран в болница, починал от тежките си наранявания.

Убийството беше разкрито 14 години след извършването му, едва през 2017 г., когато един от свидетелите разказал на полицията за престъплението. Веднага е направен следствен експеримент. Издирени са и са разпитани всички свидетели на инцидента.

През 2018 г. Пловдивският окръжен съд осъди Камберов на 7 години затвор и 100 000 лева обезщетение на близките на пострадалия.

Синбад обжалва присъдата пред Апелативен съд – Пловдив,  който намали наказанието на 5 години затвор. Апелативните магистрати са приели, че самият подсъдим след разкриване на случая, с направените първоначални самопризнания и доброволно участие в следствения експеримент, е спомогнал работата на разследващите органи за установяване на обективната истина. Това, заедно с отдалечеността във времето от извършване на деянието, е отчетено като допълнително смекчаващо отговорността му обстоятелство.

Върховният касационен съд е посочил в решението си, че с намаляване на наложеното  наказание от въззивния съд е изпълнен критерият за законоустановеност и справедливост  на санкцията и потвърждава изцяло съдебният акт на пловдивските магистрати.

Подобни статии

Top