ВКС потвърди: Пазарджишкият надзирател Георги Доков ще лежи 4 г. и 10 м

Присъдата е влязла в сила

Надзирателят от Пазарджишкия затвор Георги Доков, който на 30 август миналата година блъсна и уби в пияно състояние 16-годишно момче на пътя между пазарджишките села Сарая и Ивайло, ще лежи 4 години и 10 месеца в затвора. Това реши Върховният касационен съд, който потвърди решението на апелативните магистрати под тепетата за постановената от Пазарджишкия окръжен съд присъда. Доков е лишен и от право да управлява МПС за срок от 6 години, стана ясно днес.

Надзирателят е  признат за виновен в това, че на 30.08.2018 г., около 20.40 часа, при управление на МПС – лек автомобил „Опел Астра“ по общински път, свързващ селата Сарая и Ивайло, в посока с.Ивайло, в пияно състояние, с концентрация на алкохол в кръвта си 1.56 на хиляда, е нарушил правилата за движение, избирайки скорост от 65 км/ч, не се е съобразил с конкретните условия на видимост, за да бъде в състояние да спре пред всяко предвидимо препятствие, при което по непредпазливост е причинил смъртта на Станислав. С. /на 16 години/.

Пазарджишкият окръжен съд е разгледал делото при съкратено съдебно следствие, тъй като подсъдимият е признал фактите и обстоятелствата в обвинителния акт. Заради това  съдът му е определил наказание от 7 години и 3 месеца лишаване от свобода, което е намалил с 1/3 съобразно привилегията на чл. 58а, ал.1 от Наказателния кодекс и така размерът й е 4 години и 10 месеца. Апелативните магистрати са я потвърдили, но страните са обжалвали пред Върховния касационен съд, който също е потвърдил решението на въззивния съд.

Присъдата е влязла в сила и приведена в изпълнение.

Снимка: „24 часа“

Подобни статии

Top